"A politikusok nem virológusok, nem az ő véleményük alapján kell döntést hozni"

Farkas Gergely szociológus-közgazdász, független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az oltásvitáról.

Szerinte: a vakcináról szóló vita az emberek 99%-a esetében egy hitvita. Az ugyanis tény, hogy az emberek 99%-a nem rendelkezik olyan szintű egészségügyi ismerettel, hogy ebben a kérdésben szakszerűen állást tudjon foglalni. Mégis, sajnos ebből a 99%-ból nagyon sok olyan ember van, aki úgy nyilvánul meg ebben a kérdésben, mintha legalább is Nobel-díjas tudós lenne és úgy oktat ki másokat. Javaslok ezért egy kis önmérsékletet azoknak, akik így tesznek.

Mivel ez a kérdés egy bizalmi kérdés azt tanácsolja: kérdezzünk meg olyan hozzáértő embereket, akikről tudjuk, hogy végzettségük, szakmájuk alapján sokkal megalapozottabban tudnak állást foglalni és nem mellesleg meg is bízunk bennük. "Nem szégyellem bevallani, hogy én is így tettem. Szociológus-közgazdászként ugyanis én sem vagyok járatos a virológiában, ellenben vannak a személyes ismeretségi körömben olyan orvosok, gyógyszerészek, akiknek a szavára adok és akikben megbízok. Ugyanakkor vannak országos szinten is olyan szaktekintélyek, akik álláspontja számomra meggyőző (hogy mást ne mondjak, ilyen például Zacher Gábor)." - írta a korábbi Jobbikos képviselő.

Szomorúan látja, hogy nagyon sok embernél az oltás kérdése politikai kérdéssé silányult, ami szerinte hiba. Úgy véli, tt a politikusok véleménye sokadlagos, nem azért kell beadatni a vakcinát, mert az egyik politikus azt mondja, vagy azért nem kell, mert egy másik pedig azt. Ők sem szakértők a kérdésben, és nem is az ő véleményük alapján kell döntést hozni, már csak azért sem, mert őket elsősorban a politikai céljaik mozgatják: egyik fél sikerprogagandát akar folytatni érdemtelenül a kérdésben, a másik felet is inkább a politikai haszon szerzése motiválja véleménye kialakításában. Sokkal inkább az általam is említett orvosok, tudósok és egyéb szakemberek véleménye alapján érdemes dönteni.

Végezetül egy dolgot ajánl mindenki figyelmébe: az emberek 99%-a hitvitát folytat, ugyanakkor van körülbelül 1%-nyi orvos, egészségügyi dolgozó, kutató, tudós, akik viszont értenek hozzá. Szerinte nem véletlen, hogy nagyon kevés kivétellel mindegyik szakember az oltás mellett foglal állást. A különféle összeesküvés elméletek híveitől azt kérdezi: "komolyan azt hiszik, hogy ezek az emberek mind a saját életüket akarják kockáztatni, és azért oltatják be magukat? Vagy őket tényleg egytől-egyig megvette a "gonosz háttérhatalom" és ezért akarják az emberiséget veszélybe sodorni és azért érvelnek az oltás mellett?"

Farkas Gergely azt állítja, politikusként nem akar senkit győzködni semmiről, nem lenne tőle ez hiteles, ugyanakkor véleménye van, ez pedig az, hogy beoltatja magát, a saját maga és a környezetem védelmében. 

Bejegyzése végen arra kér mindenkit, gondolja át az általa leírtakat és ezeket a szempontokat is vegye figyelembe a saját döntésének meghozatalakor.