Szél Bernadett: Miért most lett Orbán Viktor pesszimista?

Hétfőn az Európai Unió gyógyszerészeti hatósága engedélyezésre javasolta a BioNTech/Pfizer koronavírus-védőoltást, így december 27-én kezdődhetnek a tömeges oltások Magyarországon is. Eközben Orbán Viktor a bejelentés napján közölte, hogy „a dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad” - írta közösségi oldalán Szél Bernadett. 

Szerinte ez nemcsak azért furcsa, mert nem is olyan rég még arról beszélt, hogy "áprilisban már győzelmet hirdethetünk a járvány felett", meg hogy egy-két nap alatt beoltják a lakosságot, de azért is, mert éppen pár napja hosszabbította meg a kormány a járványügyi készültséget – fél évvel. A más néven egészségügyi válsághelyzet eszerint június 18-ig lesz érvényben. 

"Érdekes, hogy Orbán Viktor éppen akkor vált át pesszimistába, amikor éppen az optimizmusra okot adó fejlemények vannak – elérhető közelségbe került a vakcina. Erős a gyanúm, hogy a hirtelen váltásnak megint csak nem a járványhoz van köze, hanem sokkal inkább a kormány politikai érdekeihez. Februárban lejár a veszélyhelyzeti felhatalmazás, így annak meghosszabbítása újra napirendre kerülhet. Lehet, hogy Orbán Viktor ennek akar jó előre megágyazni a borúláttással?" - osztotta meg gondolatait az országgyűlési képviselő.

A most meghosszabbított egészségügyi válsághelyzet a veszélyhelyzetihez hasonló felhatalmazást ad a kormánynak a rendeleti kormányzásra - emlékeztetett. Szél Bernadett szerint ez éppen elég felhatalmazás lett volna a járvány miatt szükséges intézkedésekre, semmi szükség nem volt a 90 napos felhatalmazásra is. 

"Persze pontosan tudjuk, hogy mire kellett a kormánynak a felhatalmazás: a gyülekezés betiltására, az információs jogok kiüresítésére, az önkormányzatok kifosztására, a kontroll nélküli pénzszórásra. Orbán Viktor újra visszaélt a felhatalmazással, és ha februárban újabb hosszabbítást kér a parlamenttől, emlékezzünk majd erre: nincs az a megkaparintott hatalom, amivel Orbán Viktor ne élne vissza, ne használná politikai ellenfeleivel való leszámolásra, a kormány ellenőrzésének gyengítésére, a lopásra." - olvasható a képviselő bejegyzésében.