Párbeszéd: be kell vezetni a négynapos munkahetet

A Párbeszéd négynapos munkahetet vezetne be a veszélyhelyzet idejére

A veszélyhelyzet időszakában különösen fontos a munka és a magánélet egyensúlya. A megnehezült életkörülmények, a hozzátartozók gondozása, ápolása, a gyermekek otthoni oktatása, valamint a járvány rohamos terjedése egyaránt indokolják a munkahét csökkentését. A Párbeszéd ezért határozati javaslatot nyújtott be a négynapos munkahét bevezetéséről a veszélyhelyzet idején - olvasható Kocsis-Cake Olivio közleményében.

A javaslat szerint a heti munkaidő főszabályként heti négy napra csökkenne, hétfőtől csütörtökig, és heti három napra emelkedne a pihenőnapok száma. Ha a munkáltató a munkaidőt heti öt napra osztja be, akkor a teljes napi munkaidő hétfőtől csütörtökig napi 7 óra, pénteken napi 4 óra.

A munkaidő csökkenése miatt a munkabérek nem csökkenhetnek, ennek érdekében a négynapos munkahét bevezetésekor az egy órára számított alapbért 1,25 szorzóval szükséges korrigálni úgy, hogy e módosítás ne igényelje a munkaszerződés módosítását. A munkáltatónak a Párbeszéd javaslata szerint tilos olyan módszert alkalmaznia, amely eredményeképp a munkavállaló alacsonyabb havi munkabérben részesül a négynapos munkahét bevezetése után, mint korábban. Minden olyan munkaszerződés-módosítás, amely a munkabér csökkenését eredményezi, semmis. A munkáltatók állami támogatást kérhetnének a négynapos munkahét bevezetésével kapcsolatos költségeiket illetően.

A munkáltatóknak a jogszabály elfogadása után 15 napon belül kellene átállniuk a négynapos munkahétre.

(OS)