Örökre rács mögött marad a nyugdíjast agyonverő budapesti férfi

A Fővárosi Főügyészség 2018 nyarán emelt vádat egy középkorú, addig már számos alkalommal büntetett férfi ellen, aki azért, hogy értékeket szerezzen, 2013-ban közvetlenül karácsony előtt behatolt egy kispesti házba. Az ott lakó, egyedül élő 79 éves nőt puszta kézzel bántalmazni kezdte, majd egy fabottal számos ütést mért rá, amitől a sértett a földre került. Itt támadója megkötözte, majd a sértett pénztárcájában talált 34.000 Ft-tal a helyszínről eltávozott.

A magatehetetlen áldozat néhány órán belül lakása padlóján elhunyt.

A Fővárosi Törvényszék 2018 novemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében az elkövetőt rablás, testi sértés és személyi szabadság megsértése bűntettében találta bűnösnek és őt halmazati büntetésül 17 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A másodfokú eljárásban az ügyészi fellebbezéshez csatlakozva a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla az elkövető bűncselekményét súlyosabban minősítse és vele szemben, mint erőszakos, többszörös visszaesővel szemben az úgynevezett „három csapás” büntetőtörvényi előírása miatt szabjon ki tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést.

A Fővárosi Ítélőtábla 2020. december 10-én kihirdetett és jogerős másodfokú ítéletével az elkövetőt bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és őt a mellékbüntetése mellett tényleges, életfogytig tartó, fegyház fokozatú szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy az erőszakos többszörös visszaeső férfit a feltételes szabadságra bocsátásból kizárta.

(ügyészség.hu)