Magasabb nyugdíjemelést követel az MSZP és az LMP - így reagált a Fidesz

Az MSZP szerint a Fidesz 2020-ban csak a szegénységet tudta garantálni a nyugdíjasoknak, az LMP legalább 4%-os nyugdíjemelést követel.

Az Orbán-kormány a 2010-es hatalomra kerülése óta "kifosztja a nyugdíjasokat." - írta az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében az MSZP. "Így volt ez idén is, 1,2 százalékos emeléssel szúrták ki a nyugdíjasok szemét, miután az idősek 10 hónapon keresztül hiteleztek a kormánynak azért, mert szándékosan alultervezik az inflációt minden évben. Az pedig már most látszik, hogy 2021-ben a kormány által kihirdetett 3%-os nyugdíjemelésnél nagyobb lesz az árak emelkedésének az üteme, mivel még az MNB is 3,6%-os inflációval számol jövőre." - tették hozzá.

Néhány napja jelent meg az MNB 2020 decemberi inflációs jelentése, melyben a jegybank úgy kalkulál, hogy 2021-ben 3,8-4 százalékos lesz az infláció és ezen belül az élelmiszerek ára 4,6 – 4,8 százalékkal drágulhat.

A szocialisták szerint a Fidesz gyakorlatilag befagyasztotta a nyugdíjakat azzal, hogy áttért az inflációkövető nyugdíjemelés technikájára. "Ez a módszer ugyanis arról szól, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor garantálják neki, hogy a jövő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni." - jegyezték meg.

"2020-ban az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt pedig még nehezebb helyzetbe kerültek a nyugdíjasok, mivel a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, az infláció pedig az egekbe szökött. A mindennapi megélhetés költségei pedig jövőre is növekedni fognak, ezért az MSZP elengedhetetlennek tartja a nyugdíjak nagyobb mértékű, legalább 4%-os emelését." - olvasható a közleményben.

Megjegyzik: ma Magyarországon közel 600 ezer olyan nyugdíjas él, akinek a havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot, és ők már képtelenek lépést tartani az árak drasztikus emelkedésével. Azt állítják, a kormány azonban továbbra sem hajlandó lépni annak érdekében, hogy "a nyugdíjasok lecsúszását megállítsa", pedig ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve. Az MSZP szerint "a Fidesz a tétlenségével csak egy dolgot tud garantálni az időseknek: a szegénységet."

"Hazugság, hogy nincs pénz tisztességes nyugdíjakra hiszen, ha milliárdok jutnak stadionépítésre, propagandára, akkor az idős emberek biztos megélhetésére is kell jutnia elegendő pénznek! Egyszerűen arról van szó, hogy a Fidesz-rezsim számára csak a választások közeledtével lesznek fontosak az idős emberek, a támogatásuk pedig egyszerűen csak egy kampányeszköz számukra! Álságos az a politika, amely csak kampányidőszakban tartja fontosnak az idősek megélhetését." - írták.

Az MSZP szerint az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár. A szociálisták azt akarják elérni, hogy egy nyugdíj se legyen alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés kiszámítását, és igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés elosztását - hívták fel a figyelmet. Szerintük fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, és csökkenteni kell a nyugdíjas társadalomban évről évre növekvő különbségeket.

A nyugdíjemelés igazságos kiszámítása azt jelenti, hogy az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe kell venni (svájci indexálás) - magyarázták. A nyugdíjemelés igazságos elosztása keretében pedig azt akarják a szocialisták, hogy egy átmeneti ideig minden nyugdíjas a svájci indexálás alapján kiszámolt nyugdíjemelésre szánt pénzből azonos összegben részesüljön. Állításuk alapján ezzel a módszerrel a nyugdíjasok 98 százaléka a mostanihoz képest nagyobb nyugdíjemelést kapott volna. 

Szerintük első lépésként az azonos összegű kifizetést már a februárban esedékes 53. heti nyugdíjnál el kellene kezdeni. A ma még aktívak számára pedig, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javaslnak, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

Az LMP szerint is elfogadhatatlan, hogy a kormány, még az MNB becsléséhez képest is alul tervezi az inflációt, amikor a nyugdíjak emeléséről van szó, ezért Magyarország Zöld Pártja azt követeli, hogy a kormány már januárban igazítsa az emelést a várható dráguláshoz.

A kormány január elsejével csak 3 százalékkal emeli a nyugdíjakat, miközben például az autópálya matricák ára 3,9% százalékkal emelkedik január elsejétől, a 2020 augusztusi 12 hónapi infláció alapján - jegyezték meg.

"A kormány az elsődlegesen a barátainak címzett karácsonyi ajándékozás keretében közel 1000 milliárd Ft-ot osztott szét. Az viszont eszébe sem jutott, hogy segítsen a járványhelyzet által leginkább sújtott nyugdíjas társadalomnak. Minimum azzal, hogy a ténylegesen várható infláció mértékével emeli a nyugdíjakat és nem ismétli meg azt, amit idén és tavaly is elkövetett, amikor majdnem az egész évben ingyen használta a nyugdíjasoknak járó pénz egy részét." - olvasható a párt közleményében

A legalább 4 százalékos nyugdíjemelés mellett az LMP továbbra is fontosnak tartja az alapvető élelmiszerek ÁFA-tartalmának 27-ről 5 százalékra csökkentését, mert teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy 2021-ben Magyarországon sokan azért ne vehessenek friss zöldséget, vagy gyümölcsöt, mert nincs rá pénzük.

A baloldal, amikor kormányon volt, mindig becsapta az időseket, elvett tőlük egyhavi nyugdíjat, hagyta elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelte a gáz árát, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját, nyugdíjadót akartak bevezetni, még a háziorvosi és kórházi ellátást is fizetőssé akarták tenni az időseknek a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével - reagált az MSZP és az LMP nyilatkozatára a Fidesz-KDNP.

Közleményükben azt írták, kormányzásuk óta garantált az inflációkövető nyugdíjemelés és januártól megkezdődik a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése is. "A nyugdíjasok megélhetését mai napig védjük a rezsicsökkentéssel, emellett rezsiutalvánnyal és nyugdíjprémiummal is segítettük őket az elmúlt években."  - olvasható a Fidesz-KDNP nyilatkozatában.

(OS)