Lusta sportolni? Évente 5 millióan halnak meg a mozgásszegény életmód miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a felnőttek 25, a fiatalok 80 százaléka semmilyen sporttevékenységet nem űz, a helyzet a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett korlátozások miatt csak tovább romlott.

A rendszeres testmozgás fontos a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák megelőzésében, ugyanakkor csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, valamint javítja az agy egészségi állapotát is.

A WHO felhívja mindenki figyelmét arra: korosztálytól függetlenül mindenki számára ajánlott a sportolás. A 65 évnél idősebbeknek például az egyensúlyérzékre, a koordinációra és az izmok karbantartására kell nagyobb hangsúlyt fektetniük.

A szervezet definíciója szerint fizikai aktivitásnak tekinthető minden olyan testmozgás, mely energiaráfordítást igényel a harántcsíkolt izomzat részéről. Ebbe beletartoznak azok a mozgásformák, melyeket munka, játék, sportolás, ház körüli munkák során végzünk, vagy épp utazás és kikapcsolódás közben.

Megjegyzik: a fizikai aktivitás hiánya 54 milliárd dollár egészségügyi pluszkiadáshoz vezet évente, és további 14 milliárd dollár termelékenységvesztéssel jár.

(AP)