Karácsony: hiába titkolta a valós adatokat a kormány, kiderült mi az igazság

Hiába titkolták, az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült: Budapesten fele akkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében - írta közösségi oldalán Budapest főpolgármestere.

A vakcina megérkezése új szakaszt nyithat a járvány elleni védekezésben. De ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban és beoltassák magukat. Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni. A magyar kormány viszont mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat - jegyezte meg Karácsony Gergely. 

Hozzátette: természetesen nem szabad hagynunk, hogy a halálozási statisztikák rideg adatokká váljanak számunkra, hiszen minden adat mögött megtört életek vannak, emberek, akik szerettek és akiket szerettek. De éppen az áldozatok emléke és az életek mentése követeli meg tőlünk, hogy tisztán lássuk a járvány tényeit - hívta fel a figyelmet.

A Facebook oldalán közzétett bejegyzésében Karácsony Gergely megjegyzi: alig tudunk valamit például a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. A kormány persze erről hallgat - írta a főpolgármester.

Szerinte arról is hallgatnak, hogy sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái? - tette fel a kérdést.

A bejegyzésében kitér arra is, hogy a magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal azonban igen. Szerinte ezek az adatok megdöbbentőek. Az információkra hivatkozva azt írja, vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látjuk. 

Végezetül a következő kérdéseket tette fel: "Mi a magyarázata ezeknek a brutális földrajzi különbségeknek? És mi a magyarázata annak, hogy Budapesten a koronavírus halálozási adatok gyakorlatilag megegyeznek az előző évekhez képest tapasztalt többlethalálozásnak, vidéken azonban köszönőviszonyban sincs a két adat? Miért rejtegetik a területi adatokat? És az egyes kórházak adatait? És miért várják ezek után, hogy az emberek megbízzanak bennük?"