Hol kezdődik az alkoholizmus?

Minden nehézség ellenére is időről-időre megpróbálják meghatározni, hol is kezdődik az alkoholizmus. Az Ontario Research Foundation definíciója szerint, ha valaki naponta csak 60 gramm alkoholt (1 dl pálinka, 2 korsó sör vagy 3 dl bor) iszik meg, akkor még a biztonságos sávon belül marad, és nem lesz alkoholbeteg. Ezzel szemben, ha 150 grammnyi alkoholt fogyaszt, akkor szinte biztosan szervi elváltozásokat okoz nála az italozás. Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy férfi hetente maximum 120 gramm, egy nő 90 gramm alkoholt fogyaszthat el büntetlenül, de ebből egyszerre, egy alkalommal csak 30-40 grammot ihat meg. Javasolják továbbá, hogy az italfogyasztások között legalább 3 nap szünetet tartsanak.

Ha valaki a fenti mennyiségeknél többet, vagy rendszeresebben iszik, akkor nagy valószínűséggel kialakul nála az alkoholbetegség. Ennek legjellemzőbb tünetei:

  • sóvárgás, azaz leküzdhetetlen, kínzó vágy az ital után,
  • kontrollvesztés, ha elkezd inni, akkor nem tudja abbahagyni,
  • tolerancia, az alkoholhoz hozzászokik a szervezet, vagyis egyre többet kell inni azonos hatás eléréséhez,
  • megvonás, az ivás felfüggesztését követő órákban-napokban heves testi tünetek alakulnak ki (remegés, izzadás, szapora szívverés, hányinger).

Szomorú statisztikai adat, hogy Magyarországon minden harmadik 15-29 éves férfi közvetve vagy közvetlenül az alkohol miatt veszíti el az életét. Erre a korra egyébként is jellemző, hogy ekkor kezdődik a rendszeres alkoholfogyasztás, majd ezt követően a harmincas években mérséklődik. Vannak azonban olyanok, akik ilyenkor sem csökkentik a bevitt alkohol mennyiségét, hanem folytatják az ivást. Ezeknél szinte biztosan kialakul az alkoholbetegség, és 40 éves korukra komoly szervi elváltozásokkal kell számolniuk. Az alkoholisták átlagban 10 évvel hamarabb halnak meg, mint egészséges társaik.

(Webbeteg)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!