"Ezek az orvosok mondják, hogy maradj otthon?" - kemény kritikát kapott Szlávik és Győrfi

Ezek az orvosok ugyanazok, akik azt mondják: maradj otthon. Felejtsd el a karácsonyt. Óriási a veszély, ne vállalj fölösleges kockázatot azzal, hogy a szükségesebbnél több kontaktusba kerülsz.

Győrfi Pál ehhez képest az egyik kereskedelmi tévé nagyszabású showműsorának beöltözős sztárja lett. Ének- és táncórákra járt, órákig tartó forgatásokon vett részt. Szlávik János a karácsonyi tévéműsort reklámozandó még egy Reszkessetek, betörők!-paródiát is leforgatott. Korábban az egyik napi szappanoperában is szerepelt. Ezek a tévédokik mondják komoly arccal, hogy fogadjuk el, hogy az életünket nem élhetjük úgy, mint korábban, és ha nem akarjuk, hogy emberek haljanak meg miattunk, akkor maradjunk otthon. Majd vágás, és ott kánkánozik jelmezben. Bejött az élet!

Bármit is gondoljunk vírusról, járványról, áldozatvállalásról, ez így nem fog menni. Sőt, minél nagyobb veszélynek tartjuk a koronavírust, annál inkább zokon kell venni ezeket a köröket. Növekvő értetlenséggel figyelem, ahogy a „rendes”, értsd: nem éneklő, nem táncoló orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak ehhez szavuk sincs. Pedig ez velük is kiszúrás. Vajon mennyire hiszik el az emberek, hogy "Bergamo" van itthon, ha azt látják, hogy Győrfi meg Szlávik hakniban vannak? Mennyire fogják elfogadni, ha a patika előtt, bolt előtt hosszú sorban állnak majd összefagyva, mert szakértői javaslatra korlátozták a belépést, ha közben azt látják, hogy ezek az emberek ugribugri haknisztárok lettek? Be fogják-e adatni maguknak az oltást, ha Szlávik azzal fölényeskedik, hogy azt majd ők, orvosok döntik el, kinek melyik jár, nehogy már a laikus emberek válasszanak? A Napló szavazásán 80% fölött végzett a nemleges válaszok aránya az erről szóló szavazáson. A celeborvosnak biztosan nem hiszik el, hogy jó lesz belénk az orosz oltás is.

Tavasszal a taps még a lélegeztetőgép mellett dolgozó orvosoknak, ápolóknak szólt. A színészkedő-táncoslábú tévédokik most azt szeretnék, ha ezt a tapsot ők kapnák a showműsoros produkciókért. Maradj otthon: kivéve, ha jelmezben énekelhetsz. Ne találkozz a családoddal, de itt egy csapatnyi táncos, velük rázhatod nyugodtan. És nem alaptalan veszélyt kiáltani: pont ezekben a produkciókban sorra kerültek karanténba a szereplők, mert elkapták a koronát. Győrfi Pál fia is egy ilyen táncos műsorban szerepelt, amikor megfertőződött – erre a szomszéd showba már bemegy az apja is pár körre? Marsi Anikótól Osvárt Andreáig sorra kapták el a vírust, de sebaj, mert a tévédokinak velük nincs dolga, csak téged akar megakadályozni, hogy elmenj a Lidlbe. Lázár János likes this. Nézem az instán az ölelkezős bulit a műsor után, és nem értem, ezt hogy gondolták. Ez így nem fog menni.

Közbevetőleg mondom: gyakran hallom, hogy azért is „az emberek” a hibásak, mert nyáron nem maradtak otthon, hanem „elmászkáltak velnesszelni”. Hogy abból lett a második hullám, hogy „nem tudtak a seggükön maradni”. Oké, akkor keress rá a YouTube-on, én kapásból három olyan reklámvideót találtam az idei nyári félszezonon belül Győrfi Pállal, amiben szó szerint azt mondja, hogy ne maradj otthon, menjél nyaralni, fürdeni, szállodába. Nem kéne kiállni, hogy bocs, jól fizető reklám volt, de nem lett volna szabad ezt javasolnom? Hogy én küldtem a fertőzésbe a magyarokat? 

Ha a nyári „engedetlenség” csinálta a hullámot, akkor Győrfi Pál is része volt ennek, ugye? Ha júliusban nem tévéfelvételre jár, hanem otthon van, nem lett volna laposabb a görbe?

Most meg ezek az orvosok zavarnak mindenki haza, ahol a nappaliban, a tévében már ők maguk táncolnak, énekelnek, színészkednek. És még egy gondolat az emberi részről: Szlávik úr, Győrfi úr, ugye tudják, hogy ebben az országban pont ezeket a szakmákat tették először tönkre a lezárások, és ők fognak utoljára „felszabadulni”? Tudják, ugye, hogy amiben önök most önfeledten kirándulnak, amit most saját maguknak kegyesen engedélyeztek, az hivatása és megélhetése volt profi énekeseknek és színészeknek? Milyen világ és milyen járvány az, ami alatt egy énekes biciklis futárnak áll, de Győrfi Pál főműsoridőben rappel az egyik országos csatornán? 

Szeretném hinni, hogy a vakcina visszahozhatja a hazaküldött, bekorlátozott, utolsó tartalékait felélő csendes többség korábbi életét. Szinte mindenki ezt szeretné. Szinte. Látom ugyanakkor az önfeledt mosolyokat is, amik a hirtelen celebbé lett orvosok villantanak a reflektorfényben. Nekik ez sajnos jó. Ezt értem. Hogy a Magyar Orvosi Kamara megújult vezetésének, meg a valóban küszködő egészségügyi dolgozóknak ez miért jó, hogy ők miért hallgatnak, azt viszont nem értem. Nekik ugyanis ez rengeteget árt.

Mindenesetre várom a következő címlapos ledorongoló interjút a felelőtlen emberekről, akik nem képesek még ezt a kis áldozatot sem meghozni.

Ceglédi Zoltán, Facebook