Donáth: EU-s védelmet a külhoni magyaroknak és a romáknak

"Miközben gyakran hangoztatjuk, hogy az Európai Unió polgáraiként mind egyenlők vagyunk, sajnos mindennapi tapasztalata sokaknak, hogy ez nem így van. Bizony vannak egyenlőbbek az egyenlőknél! Ezen változtatnunk kell." - jelentette ki a Momentum EP-képviselője.

Donáth Anna szerint a megoldás a Minority SafePack lehet, ami közösségi szintű eszköz a nemzeti és etnikai kisebbségek, és így egy fontos európai érték védelmére.

A többségi állampolgárokhoz képest hátrányos helyzetben élnek több országban a külhoni magyarok, immáron generációk óta. A romák esélykiegyenlítését pedig szintén elfogadhatatlanul hosszú ideje fékezik, halogatják a kormányok - jegyezte meg a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a képviselő. 

Donáth Anna ezért azt kérte az Európai Parlament képviselőitől, hogy hallják meg a kezdeményezést támogató európai polgárok szavát és emeljék európai szintre a kisebbségvédelmet. "Ne csak hangoztassuk, de valósítsuk is meg a jogegyenlőséget!" - hívta fel a figyelmet. 

Végezetül megjegyezte: "magyarként extra felelősséget viselünk ebben a kérdésen határon túl élő nemzettársaink és a romák iránt is."