Bencsik: ebből nem lesz kormányváltás

A vasárnap esti bejelentés, miszerint a balliberális ellenzéki pártok nemcsak közös egyéni jelöltekkel, hanem közös listával és közös kormányalakítási szándékkal vágnak neki a 2022-es választásnak, csak a Fidesz-KDNP és a DK elkötelezett szavazóinak örömhír - írta közösségi oldalán Bencsik János.

A független országgyűlési képviselő szerint:

  • Annak ellenére, hogy a kormányfő tudja: az egy lista az ő hatalomban tartását segíti, és ennek megfelelően formálta át a választási törvényt, az ellenzéki pártok kéz a kézben rohannak bele a csapdába. Választási küzdelemben ígérnek győzelmet, miközben lépten-nyomon diktatúrát emlegetnek. Rendszerváltással kampányolnak, miközben soraikban vezető szerepet töltenek be az elmúlt 30 év rendszerváltás-kisiklató politikusai.
  • Ami pár éve még erőltetett fideszes propaganda volt, az mára valósággá vált: a következő választás Orbán és Gyurcsány pár(t)harca lesz. A veszettek viadala. Sokféle logóval, valódi választási lehetőség nélkül. Ránk, józanul gondolkodó ellenzékiekre hárul a feladat, hogy hitelességünk megőrzése mellett képviseljük azokat, akiket a két (egymást gyűlölő, de egymásból is élő) politikai tömb már nem tud, és nem is akar.
  • A Polgári Válasz mozgalmat ezért hívtuk életre. Meggyőződésünk, hogy a polgári értékek felvállalására és megjelenítésére most nagyobb szükség van, mint valaha. A kormány ezeket többnyire kihasználta, de inkább csak lejáratta. Az ellenzéki pártok mostani, 13 legfontosabb pontja között pedig nagyítóval kell keresni azokat az értékeket, amelyek alkalmasak lehetnek a balliberális táboron túli ellenzéki szavazók megszólítására. Akik megnyerése nélkül esély sincs a kormányváltásra...
  • Elérkeztünk ahhoz a történelmi pillanathoz, amikor nem maradt más választásunk, mint bátornak lenni, és az esélylatolgatásokat félredobva felvállalni mindazt, amiben hiszünk. Nem hódolunk be a visszaépülő pártállamnak, de nem szegődünk azok zsoldjába sem, akik naivitásból, önérdekből vagy szűklátókörűségből próbálnak most erényt kovácsolni!

Bencsik meg van róla győződve, hogy a közös lista nem segíti, hanem veszélyezteti a kormányváltás esélyét 2022-ben.

"Tegyük fel, hogy Orbán Viktor azért könnyítette meg az ellenzéknek a közös listaállítást, mert azt szeretné, hogy minél könnyebben le lehessen őt váltani. Mi következik ebből? Orbán Viktor megőrült, megvették vagy végig valamelyik ellenzéki párt ügynöke volt? Én egyiket se tartom valószínűnek, márpedig negyedik lehetőség nincs." - írta bejegyzésében.

Míg az egyéni választókerületekben az alkalmas és népszerű jelöltek közös támogatása valóban veszélyezteti a kormánypárti jelöltek győzelmét, a DK-tól Jobbikig terjedő közös lista százezreket fog arra kényszeríteni, hogy otthon maradjanak, vagy összefirkálják a szavazólapot, esetleg egy viccpártot támogassanak voksukkal - jegyezte meg. "Megengedheti magának az ellenzék, hogy lemondjon több százezer bizonytalan vagy csalódott jobboldali szavazóról?" - tette fel a kérdést Bencsik János

"Nem az a kérdés, hogy tetszik-e vagy sem, hogy ellenzéki szavazók tömegei nem lesznek hajlandóak egy Gyurcsány vagy Dobrev által fémjelzett listára szavazni, hanem hogy mi legyen ezekkel a szavazókkal? Engedjük el a kezüket? Vagy hagyjuk, hogy valamelyik Fidesz-szatellitszervezet gyűjtse be a voksaikat? Mert a hülyézés és ügynöközés gőzlevezetésnek jó, de kormányváltás nem lesz belőle." - zárta a sorokat a képviselő.