Bencsik: Brüsszelt nem érdekli, és nem érdeke a magyar demokrácia

A héten megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján. 

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni - közölték. 

A kormány győzelemként, az ellenzék Orbán Viktor vereségeként hirdeti a brüsszeli megállapodást.

Bencsik János független országgyűlési képviselő közösségi oldalán reagált a csütörtöki eseményekre:

"Szomorú, de igaz: Brüsszel nem küld csapatokat az ostromlott magyar demokrácia várának felszabadítására, mert nem érdekli, és nem is érdeke!

Miután mindenki jól kiörömködte magát a saját kis buborékában, hogy Orbán Viktor jól „megvédte a hazát” vagy „óriási gyomrost kapott”, ideje szembenézni a sokkal prózaibb, kiábrándító valósággal.

Amit a kormánypárt és az ellenzék hangadói óriási sikernek vagy bukásnak próbálnak meg beállítani, az valójában a nagy SEMMI.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján annyi történt, hogy ismét és sokadjára eltolták annak a puszta lehetőségét (!), hogy Orbánékat egyszer felelősségre lehessen vonni vagy szankcionálni az Unió alapvetőnek mondott, de máig homályban tartott értékeinek lábbal tiprásáért. Cserébe Magyarország megszavazza az EU hétéves költségvetését és helyreállítási alapját. Minden mehet tovább úgy, ahogy eddig is. „The show must go on”, nincs itt semmi látnivaló, kérem, hagyják el a műveleti területet!

Felfoghatatlan, hogy a fősodratú sajtó és az ellenzéki pártok ismét, sokadjára képesek voltak belehergelni magukat és másokat egy mindent eldöntő, Orbán-rendszer megroppanását vizionáló élet-halál politikai küzdelembe. Most pedig, hogy Orbán Viktor köszöni szépen, jól van, készülnek az újabb katonás reptéri fotók a Facebook oldalára, a Brüsszelből indított szabadságharcban reménykedők pislognak, mint hal a szatyorban.

Pedig tényleg nem történt más, csak amire többé-kevésbé számítani lehetett. Évek óta egyre leplezetlenebbül zajlik a szemünk előtt az a bábjáték, amelyben Nyugat-Európa eljátssza a korrupt és antidemokratikus magyar kormányon hüledező naiva szerepét, miközben Orbánék a nemzeti álarc mögé bújva ipari mennyiségű pénzt pumpálnak ki ezen országok adófizetőinek zsebéből. A történet valahogy mindig úgy végződik, hogy a nyugati multik újabb adókedvezményeket kapnak, a magyar munkavállalók és szakszervezetek helyzetét pedig tovább balkanizálják. Németország pedig végül elhozza az olajágat, kibékíti a feleket, lecsitítja a kedélyeket. 

Ha a német adófizetők pénze magyar oligarchák zsebébe vándorol, az mindaddig nem probléma, amíg a magyar adóforintok a német multikat gazdagítják. Erről szól minden, ez a realitás, tessék végre tudomásul venni!

Brüsszel nem küld felmentő csapatokat az ostromlott magyar demokrácia várába, miért is tenné? Ők mindig azzal fognak tárgyalni, aki épp hatalmon van. És ameddig Orbán Viktor garantálja a külföldi óriáscégek gazdasági területenkívüliségét, addig ez így is fog maradni.

Kijózanító pofon ez mindazok számára, akik valamiféle igazságtételt vártak ott, ahol reálpolitikai alkuk születnek. Az a rossz hírem van, hogy sem Brüsszelből, sem Strasbourgból nem fognak kormányt buktatni. Az Orbán-rendszer ellenzékének itthon kellene elvégeznie az aprómunkát, amivel most már ciklusok óta adós. Túl a diktatúrázáson és a mészároslőrincezésen..."