Az MSZP a "fideszesített" bértámogatási programot bírálja

A kormány elkésett és szűkmarkú intézkedései miatt kirúgások, fizetéscsökkenések, cégcsődök indultak el, amelyek egyenes következménye, hogy a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Annak ellenére, hogy rengeteg ember megélhetése került veszélybe egyik napról a másikra, a dolgozók csak egy "fideszesített", spórolós bértámogatási programot és a rabszolgatörvény újabb változatát kapták a kormánytól - áll az MSZP Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

A szocialisták szerint a Fidesz még a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején is folytatja a munkavállaló-ellenes politikáját, mivel a dolgozókkal akarja megfizettetni a válságból való kilábalás árát. A kormány válságkezelés címén ugyanis csak annyit tett, hogy őrült pénzszórásba kezdett a hozzá közel álló vállalkozók között, miközben 300 ezer embernek nincs munkája, akik közül 150 ezren már semmilyen ellátást nem kapnak - tették hozzá. A papíron a gazdaságvédelemre létrehozott alapból pedig a propagandától kezdve a sportig mindenre költenek, csak olyan célokra nem, amelyek a válságból való kilábalást segítenék elő - olvasható a közleményben.

Szerintük a Fidesz a válságban is egy kiválasztott szűk elit érdekeit védi, miközben cserben hagyja a magyar családokat és a munkavállalókat.

Az MSZP a közleményben kitér arra is, hogy már a válság kezdete óta azt követelik a kormánytól, hogy biztosítsa az emberek megélhetését, ezért akarják a 80%-os bértámogatás bevezetését. Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra. Továbbá 100%-os táppénzt kell biztosítani mindenkinek, aki megfertőződik, vagy karanténba kerül azért, hogy ne kelljen dönteniük az anyagi biztonságuk és a saját vagy mások egészsége között - írták.

Emellett gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés mindenkinek jár, ezért - szociáldemokrata pártként - az esélyegyenlőségért, a szociális biztonság megteremtéséért és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetéséért harcol - jegyezték meg a közlemény végén.

(OS)