Visszafordíthatatlan tragédia küszöbén áll Magyarország?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a magyarországi koronavírus helyzetről beszélt. A kormányfő a műsorban elemzésekre hivatkozva elmondta, december 10-én érheti el az egészségügy a teljesítőképessége határát.

Kifejtette: hoztak döntéseket arról, hogy ha túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek olyan kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, ha kell, a kórházakon kívül is.

Azt is jelezte, ameddig csak lehet, megpróbálják nem bezárni az iskolákat, mert amíg a diákok iskolában vannak, rendezett kontroll alatt vannak.

A kormány a szigorítások lehetőségét folyamatosan mérlegeli, de hétfő óta nagyot változott a világ, a maszkviselés szabályainak általánossá tétele után az emberek nagy többsége betartja az előírást - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a boltok, éttermek és más intézmények működtetői megértették, ha nem tartják be a szabályokat, bezárják a helyet.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint hiába "Orbán minden üres fogadkozása és ígérete, az ország alkalmatlan, tehetetlen kormánya és nullás intézkedéseik miatt a visszafordíthatatlan tragédia küszöbén állunk." "Mára elértük a napi több, mint száz halottat, a kórházak és az egészségügyi dolgozók teljesítőképessége a végére jutott. Mi, európai magyarok felhívjuk a figyelmet, egyedül Orbán Viktornak és a Fidesz-kormánynak köszönhető ez a káosz és kapkodás, ami a magyar embereket veszélyezteti." - olvasható a párt közleményében.

A DK emlékeztet: Orbán Viktor még szeptemberben úgy nyilatkozott a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban: “aki elkapja a betegséget, azt meg fogjuk gyógyítani.".

A Jobbik szerint "a miniszterelnök a szokásos propagandaműsorában egészen félelmetes szintet lépett az önigazolásokban." Mindezt éppen azon a napon, amikor a hivatalos jelentésekben a napi halálozások száma meghaladta a 100 főt. Szerinte a jelenlegi helyzet "érdekes", szerintünk viszont tragikus. Decemberre időzítette az egészségügy teljesítőképességének határát Orbán Viktor. Mintha nem ebben az országban élne, mintha nem tudná, hogy ezt a határt már rég túllépte az ország. Persze alapos a gyanú, hogy pontosan tud mindent, de szándékosan manipulálja az embereket - olvasható a párt közleményében.

'Hogy miként lehet emberszeretetről, keresztény kultúráról értekezni, és műtétek elhalasztását bejelenteni egy mondatban, azt épeszű ember felfogni sem tudja, ha nem a fideszes gátlástalanság világában szocializálódott. Orbán környezetében nyilvánvalóan fel sem tűnik már ez a súlyos ellentmondás. Ahogy az sem, hogy miközben a kormány szerint van elég hely, szakember a kórházakban a covidos betegek ellátására, a valóság erre rendre rácáfol: fogynak az orvosok, a szakápolók, telítődnek a kórházak – káosz van." - tették hozzá.

A közleményben kitérnek arra, hogy "Orbán – miközben napról napra egyre több honfitársunk hal meg – a pillanatnyi helyzetet "érdekesnek" nevezi, mondván, őt a jövő érdekli, hogy az egészségügyi rendszer mikor ér el a teljesítőképessége határára. Azonban egy pillanatig se higgyünk a szemfényvesztésnek: őt kizárólag a hatalma megtartása érdekli!" - jelentette ki a Jobbik. Szerintük a miniszterelnök "egyszerűen retteg a bukástól, a kamu-konzultáció mögé bújva tovább menekül a felelősség elől."

Ujjal mutogat az emberekre: Ti akartátok! Miközben minden az ő döntése – ezért leplezik tudatosan a járvány okozta katasztrófahelyzetet, állítja a Jobbik. "Már csak a téli szünetig kell kibírni" – teszi hozzá Orbán, aki szerint az észszerűség határán belül van, hogy a kiszolgáltatott pedagógusok rettegnek, sorra kerülnek intenzív osztályra, hatan közülük pedig már el is hunytak. "Azonban ne legyenek kétségeink: hasonló empátiával szemlél minden, családjáért és jövőjéért aggódó magyart az ilyenkor is jóízűt libernyákozó, ex-liberális internacionálé alelnök Orbán Viktor." - írták.

"Ha jó szél fúj, jó szerencse van, és az Isten is megsegít, s megérkezik a vakcina, akkor sikerülhet kezelni a járványhelyzetet". A Jobbik ezt úgy értelmezi, hogy "a magyar kormányfő, a nagy nemzeti államférfi a szerencsében bízik, meg a széljárásban." Szerintük egy felelős kormány kell, egy felelős miniszterelnökkel az élén, "amely nem csak hazudozni tud, meg maszatolni, hanem képes kezelni a válságot." "Orbán Viktor és kormánya megbukott válságkezelésből! Sajnos, mára már naponta több tucat honfitársunk élete bizonyítja, hogy ez a kormány nem készült fel semennyire a senkit sem meglepetésként érő második hullámra. Orbánék eljátszották a nagymenőt, de valójában kistáskák!" - jelentették ki.

A Jobbik úgy véli, "Orbánék azért halasztják, ameddig csak tudják a szigorításokat, vagyis a valós válságkezelést, mert más európai országok kormányaival szemben, ők már a felkészülés helyett azon mesterkedtek, hogy hogyan lapátolják ki a válságkezelés finanszírozására és az emberek valós megsegítésére felcímkézett százmilliárdokat."

Orbán Viktor furcsa helyzetértékelést adott a pénteki interjújában, amikor az iskolák járványügyi kockázatait elemezve annyit tudott mondani, hogy "a biológia működik és ebben az életkorban az ember megy" ezért jobb, ha a diákok inkább az iskolában vannak - írta az MSZP.

A szocialisták szerint egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a szülők és a tanárok is, "de a Fidesz mégsem tesz semmit a védelmükben." Emlékeztetnek: a fővárosi vezetés tömeges tesztelést indít Budapesten, amivel valamennyi budapesti iskolai dolgozó önkéntes szűrését biztosítja. Az MSZP már régóta hangsúlyozza a tesztelések bővítésének szükségességét, ezért felelős pártként anyagi támogatást nyújt a fővárosi tömeges teszteléshez.

"Budapest már lépett, de mit tesz a kormány? Semmit, ugyanis Orbánék továbbra is kormányzati szinten tagadják a tesztelések jelentőségét – mint, ahogyan korábban a maszkviselés hatékonyságát is – a járvány elleni harcban." - olvasható a párt közleményében.

A szakértők szerint azonban a közösségi terjedés megfékezése és a járvány lassítása érdekében minél több tesztelésre van szükség, mivel így lehet kiszűrni a tünetmentes betegeket és elejét venni a továbbfertőzésnek. Az MSZP ezért továbbra is azt követeli, hogy a kormány kezdje meg azonnal a tömeges és ingyenes tesztelést valamennyi munkavállaló, elsősorban a megfertőződés szempontjából magas rizikójú emberek, tehát az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok, az óvodapedagógusok és a szociális szféra dolgozóinak körében.

(OS)