Magyarország az utolsók között a szociális védelmi kiadások alapján az EU-ban

Magyarországon az Eurostat adatai szerint sokkolóan kevés jut szociális védelmi kiadásokra. E juttatások közé tartoznak a nyugdíjak, az egészséggondozási, családi, munkanélküliségi és lakhatási támogatások is - olvasható Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének az Országos Sajtószolgálathoz elküldött közleményében.

Hazánkban a GDP csupán 16 százalékát fordítják szociális védelmi juttatásokra, amivel a legutolsók között vagyunk. A listavezető Franciaország a dupláját költi erre. Kiemelkedően rosszul teljesítünk a munkanélküli ellátások területén: 2 százalékos aránnyal az utolsók vagyunk. Ennek egyik oka a tavalyi alacsony munkanélküliség, másik oka viszont, hogy az EU-ban a magyar állam fizeti a legrövidebb ideig az álláskeresési járadékot.

A járvány következtében rengetegen kerültek nehéz helyzetbe, amire a kormány még mindig nem adott megfelelő választ.

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnal növelje a szociális támogatásokra adott kiadásait, különben magyar emberek százezreinek a megélhetése és egészsége kerül veszélybe.

  • Újra kell indítani a bérkiegészítési programot a munkahelyek megőrzéséért.
  • Az álláskeresési járadékot kilenc hónapig kell biztosítani.
  • Az extra terhelésnek kitett egészségügyi, oktatási és szociális területen dolgozók bérét emelni kell.
  • Elengedhetetlen az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése, mert az élelmiszer nem luxuscikk.
  • A 13. havi nyugdíj első, egy heti részletére szánt 77 milliárd forintot azonnal ki kell fizetni, a minimálnyugdíjat a két és félszeresére kell emelni.