UEFA: a tesztek miatt a labdarúgás az egyik legbiztonságosabb környezet

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) augusztus óta 61 859 koronavírustesztet végeztetett el, amellyel több mint 500 mérkőzés lejátszásához járult hozzá a kontinensen, így a szervezet szerint jelenleg a futball az egyik legbiztonságosabb környezet.

Az UEFA csütörtöki közleményében jelezte, az elvégzett tesztek közül 340 - vagyis az összes 0,55 százaléka - hozott pozitív eredményt, és a meccsek három százalékát kellett csak törölni.

"Olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek erőteljesek, és minden érintett biztonságát garantálják, még ezekben a komoly megpróbáltatást jelentő időkben is, amikor a pandémia tovább erősödik Európában" - mondta Aleksander Ceferin UEFA-elnök.     "Megmutattuk, hogy a mérkőzéseket biztonságos keretek között meg lehet rendezni, ezért bizakodunk, hogy a versenysorozatokat az előzetes terveinknek megfelelően tudjuk majd lebonyolítani" - tette hozzá.

Az UEFA közlése szerint csapatonként és összecsapásonként átlagosan csaknem 54 tesztet végeztek el, és a pozitív eredményeknek csupán kevesebb mint a fele volt futballistáé.

Az európai szövetség jelezte, augusztus óta a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, a női BL-ben, az ifjúsági ligában, a Nemzetek Ligájában, a 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezőjében, valamint az U21-es és a női válogatottak Eb-selejtezőjében rendezett mérkőzéseket.

(MTI)