Törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Párbeszéd a táppénzzel kapcsolatban

A Párbeszéd szerint senkit sem érhet hátrány amiatt, ha a járványhelyzet következtében kiesik a munkából, vagy a gyerekek távoktatása miatt kénytelen otthonról dolgozni. A Párbeszéd a táppénz azonnali megemeléséért törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek - olvasható Szabó Tímea közleményében.

A koronavírus-járvány miatt egyre többen esnek ki ideiglenesen a munkából, és jelenleg táppénzre kényszerülnek. A Szülői Hang által készített felmérés szerint a szülők többsége úgy támogatná az iskolák bezárását és a távoktatást, ha az állam garanciát vállalna arra, hogy ez nem veszélyezteti a megélhetésüket - írta a Párbeszéd frakcióvezetője.

Az utóbbi években egyre több munkavállaló követeli a táppénz összegének emelését, aminek ismét aktualitást ad, hogy a COVID-19-megbetegedés miatt egyre többen kénytelenek otthon maradni. A családok esetében akkor is kénytelenek a szülők táppénzre menni, ha a gyerekeket hazaküldik a közoktatási intézményekből. Mindez egyre több családnak jelent komoly pénzügyi problémát, emiatt a Párbeszéd törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amelyben a táppénz jelenlegi mértékét a nettó bér 100 százalékára emelné, amennyiben a munkavállalónak otthon kell maradnia karanténban.

(OS)