Mostantól tilos a gyermekekkel szemben testi fenyítést alkalmazni Skóciában

November hetedikén hatályba lépett a gyerekekkel szembeni testi fenyítés betiltásáról szóló törvény. Ennek értelmében nem emelhetnek kezet 16 évnél fiatalabb gyermekeikre sem a szülők, sem a gondviselők - írta az Express and Star.

Az Egyesült Királyságban Skócia fogadta el elsőként a testi fenyítést tiltó jogszabályt.

A javaslatot John Finnie nyújtotta be. A törvény célja, hogy a gyerekek megtanulják, az erőszak semmilyen formája nem elfogadható - jelentette ki a Zöldek képviselője.

A Maree Todd skót gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter is üdvözölte az új jogszabályt, hozzátéve: az elavult gyermeknevelési eszközöknek nincs helye a modern Skóciában.

Joanna Barrett Skócia szakpolitikai és közügyekért felelős tisztségviselő szintén örömét fejezte ki a törvénymódosítással kapcsolatban. "Ez a törvény világosan meghatározza, hogy a testi fenyítés már nem része a gyermekkornak, jelentős lépés egy olyan országban, ahol a gyermekek jogait valóban elismerik, tiszteletben tartják és teljesítik." - magyarázta.

A liberálisok képviselője, Alex Cole-Hamilton szerint a jogszabály érvénybe lépése már régóta esedékes volt. "Számtalan tanulmány és szakértő támogatja a törvényt a gyermekbiztostól a rendőrökig, a szociális munkásoktól az ápolókig, valamint a gyermekek és a szülői jótékonysági szervezetek is." - tette hozzá.

A jogszabályt nem támogató Légy Ésszerű Skócia elnevezésű kampánycsoport arra figyelmeztetett, hogy a törvény értelmében "még a legenyhébb testi fenyítést is visszaélésként fogják kezelni”, ami miatt a szülőket bíróság elé állíthatják.

A csoport szóvivője elmondta: az elkövetkező években azok a törvénytisztelő szülők, akik eddig szeretetben nevelték gyermekeiket, de néha nevelési célzatból kezet emeltek rájuk, komoly stresszhatással kerülhetnek szembe, mivel bűnelkövetőként feketelistára kerülhetnek a rendőrségi adatbázisában.

Szerintük a skótok többsége igazságtalanságnak, nem pedig pozitív változásnak tartja a törvényt.

A testi fenyítés tilalmát 1979-ben Svédországban és Ausztriában foglalták először törvénybe. Skócia az 57-dik olyan ország, ahol életbe lép az erről szóló jogszabály.

A tervek szerint az Egyesül Királyságban jövőre Wales is bevezeti a testi fenyítést tiltó törvényt. Anglia és Észak-Írország egyelőre nem gondolkodik hasonló jogszabályról.