Szijjártó: Magyarország szívesen segít Görögországnak a határőrizetben

A magyar és a görög álláspont szerint az illegális migrációt meg kell állítani, "mégpedig a külső határokon vagy lehetőleg messzebb, ezért szívesen segítünk görög barátainknak, hogy minél hatékonyabban tudják őrizni és védeni a határukat" - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy hétfőn telefonon egyeztetett görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal "egy szomorú esemény és egy komoly kihívás miatt". 

Közölte: szolidaritását fejezte ki amiatt, hogy Görögországot földrengés rázta meg a múlt hétvégén és jelezte, hogy Magyarország segítségnyújtással áll a görög fél rendelkezésére, szükség esetén.

A magyar diplomácia vezetője szerint az illegális migráció továbbra is közös kihívás, hiszen mindkét ország külső uniós határt véd, majd felajánlotta Magyarország segítségét Görögországnak a határőrizeti és védelmi feladatok ellátásához. 

"A Nyugat-Balkánon ugyanis egyre tarthatatlanabb a helyzet, a barbár módon viselkedő migránsbandák egyes településeken gyakorlatilag kezdik ellehetetleníteni a mindennapi normális életet" - írta Szijjártó Péter, leszögezve, hogy "ez pedig nem mehet így tovább!".

(MTI)