Párbeszéd: a kormány "töketlenkedése" több száz ember életébe került

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese késeinek, kártékonynak és kevésnek nevezte a kormányfő által kedden bejelentett, a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedéseket.

Tordai Bence szerdai, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ezek a lépések kevesek ahhoz, hogy megállítsák a járvány robbanásszerű terjedését, hogy ne nőjön napi több százra a halálos áldozatok száma.

A politikus úgy fogalmazott: a kormányfő "hazug kiindulási pontokból, hazug hivatkozásokkal operált", mert úgy tett, mintha Nyugat-Európában sokkal súlyosabb lenne a járvány, mint Magyarországon.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az aktuális esetszámok alapján Európában Magyarországon a harmadik legrosszabbak a halálozási adatok - emelte ki.

Ha így folytatódik, akkor - a mai halálozási adatok alapján - egy hét alatt többen fognak belehalni a járványba, mint az egész első hullám alatt összesen - mondta a képviselő.

Tordai Bence szavai szerint már augusztus végén lehetett tudni, hogy baj lesz és utoljára szeptember első hetében lehetett volna megfogni a járványt.

"Onnantól kezdve ezt gyakorlatilag szabadjára engedték, és egészen mostanáig semmilyen érdemi intézkedést nem vezettek be" - bírálta a kormányt.

A "totojázás" és "töketlenkedés" eddig már több száz ember életébe került - szögezte le.

Tordai Bence azt mondta, hogy az intézkedéscsomag kártékony is, mert van olyan eleme, amely nem, hogy javít, hanem egyenesen ront a helyzeten.

Az ingyenes parkolás bevezetése ugyanis hatalmas dugókat fog eredményezni, amelyek éppen azokban a hónapokban rontják a légszennyezettségi adatokat, amikor a szmog amúgy is veszélyezteti az emberek egészségét - hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a szmog felerősíti a koronavírus-járványt és súlyosbítja annak tüneteit.

A lépést egyúttal "aljas politikai húzásnak" nevezte, amellyel bevételeket vonnak el a nem kormánypárti önkormányzatoktól.

A politikus a sajtótájékoztatón felszólította a kabinetet, hogy építse újra a tesztelés, a kontaktkutatás és a karanténszabályok betartásának "összeomlott" rendszerét.
A középfokú oktatási intézményekben a kilencedik osztálytól felfelé, illetve a felsőoktatásban át kell állni a digitális tanrendre - jelentette ki.

Orbán Viktornak fontosabb a focimeccsek megrendezése, mint az, hogy hány ember hal meg a koronavírus miatt - mondta a frakcióvezető-helyettes, aki érthetetlennek nevezte, hogy miért nem tették zártkapussá a sporteseményeket.

(MTI)