Neidermüller 800 milliós károkozással vádolja Erzsébetváros korábbi vezetését

Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester azzal vádolta meg szerdán a kerület korábbi, kormánypárti vezetését, hogy 800 millió forint kárt okozott, amikor egy több mint egymilliárd forint értékű ingatlanegyüttest 300 millió forintért "játszott át" egy befektető kezére.

A DK-s politikus szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta, az ügy annak nyomán derült ki, hogy az önkormányzat szerződést kötött Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával, hogy derítse fel a 2010-2019. közötti VII. kerületi városvezetés "korrupciógyanús" eseteit.

Niedermüller Péter hangsúlyozta, az említett ügyben csalás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek büntetőfeljelentést, és a rendőrség már megkezdte a nyomozást.

A polgármester úgy fogalmazott: "minden rendelkezésünkre álló információ szerint" az ügyletben szerepet játszott a jelenleg fideszes országgyűlési képviselő Bajkai István, volt kerületi alpolgármester.

Leszögezte, hogy "tolvajoknak, bűnözőknek és korrupt politikusoknak", nincs helyük Erzsébetvárosban, nem számít, hogy kis, vagy nagy értékű lopásról, esetleg korrupcióról van szó, ahogy az sem, ki melyik párthoz vagy politikai mozgalomhoz tartozik.

A polgármester végül közölte, hogy a közeljövőben további ügyekkel jelentkezik.

A Fidesz szerint Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester mondvacsinált ügyekkel próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy vezetése alatt egymást érik a botrányok Erzsébetvárosban. 

"Az általa említett ügyben korábban 17 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a baloldali többségű testület, köztük a mai alpolgármesterei és képviselői is, ezért részletekért forduljon hozzájuk" - írta a Fidesz.

"A Gyurcsány-párti polgármesternek ezzel szemben több ügyben is lenne mit mondania, miután a baloldal a hunvaldi örökséget folytatva ismét lopási ügybe keveredett" - folytatták.

Niedermüller Péternek arról kellene nyilatkoznia, hogy miért nem vállal felelősséget "legfontosabb bizalmasának", kampánya támogatójának, Borka-Szász Tamás közgazdásznak az áramlopási ügyében, és hogy mekkora összeg jutott neki a lopott pénzből, továbbá mennyi ment a DK "feketekasszájába" - emelték ki.

Arra is választ várnak tőle: "miért nem vállal felelősséget azért, hogy a titkos bitcoin bánya működése veszélyeztette az önkormányzat épületét és az ott tartózkodók életét".

A Fidesz egyúttal továbbra is elvárja, hogy a baloldali polgármester bontsa fel az ügyvédi kamarai tagságából felfüggesztett, 6 milliárdos csalási ügyben a vádlottak padján ülő Czeglédy Csabával kötött szerződését, mivel az érintett nyilvánvalóan nem tudja ellátni a feladatait - olvasható a közleményben.

(MTI)