Az MSZP szerint a A Fidesz csak a szegénységet garantálja a nyugdíjasoknak

A KSH adatai szerint még a járvány előtt, 2019-ben 72 ezer nyugdíjassal nőtt azoknak a száma, akiknek 105 ezer forintnál kevesebből kellett biztosítaniuk a megélhetésüket. Ennyi nyugdíjas került a szegénységi küszöb alá, ennyien kerültek szegénysorba békeidőben, és őket még kiszolgáltatottabb helyzetben érte a válság - olvasható az MSZP sajtóközleményében.

A szocialisták szerint a kormány nem hajlandó lépni annak érdekében, hogy "a nyugdíjasok lecsúszását megállítsa, pedig ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve." A Fidesz az inflációkövető nyugdíjemelés technikájával lényegében kifosztja az időseket - tették hozzá. "Ennek pedig az az eredménye, hogy több mint 293 ezer nyugdíjas él szegénységben, és ők már képtelenek lépést tartani az árak drasztikus emelkedésével." - jegyezték meg.

"Az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt pedig még nehezebb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok, mivel a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, az infláció pedig az egekbe szökött. Azzal pedig, hogy a jelenlegi helyzetben a Fidesz továbbra is tétlenkedik, csak egy dolgot tud garantálni az időseknek: a szegénységet." - írták.

Az MSZP szerint az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként azt javasolja, hogy a nyugdíjemelések meghatározásánál a fizetések növekedését is vegye figyelembe a kormány, vagyis térjen vissza a svájci indexálás szerinti nyugdíjemeléshez. Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, ezért első lépésként a 13. havi nyugdíjat kell minden nyugdíjas számára azonos összegben megállapítani. Ezt követően pedig arra van szükség, hogy egy átmeneti időre ne százalékos nyugdíjemelésre, hanem egyösszegű nyugdíjemelésre kerüljön sor. Ezzel ugyanis a nyugdíjasoknak több, mint a kétharmada jobban járna.

A ma még aktívak számára pedig, olyan inyugdíjazási rendszert javasolnak, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

(OS)