MSZP: rokkantnyugdíjasok tömegei lettek hajléktalanok és öngyilkosok a kormány miatt

"Az Orbán-kormány 2010 óta megalázza azon embertársainkat, akik helyzetük miatt állami gondoskodásra szorulnak. Nyolc évvel ezelőtt ugyanis a Fidesz gyűlöletkampányt indított, majd megalázó és embertelen felülvizsgálatokat követően, rokkantnyugdíjasok tömegeit zsebelte ki. Rengeteg olyan embertől vettek el tízezreket, vagy mindent, akik nem lettek egészségesebbek." - olvasható az MSZP közleményében.

"Megaláztatás, elszegényedés, hajléktalanság, öngyilkosság. Ezek voltak a könyörtelen döntésnek a következményei." - írták.

"Ezt követően 2018-ban, egy régen eltemetett testület, az Alkotmánybíróság életjeleket adott, és kimondta, hogy az Orbán-kormány jogellenesen vette el rengeteg rászoruló ember rokkantnyugdíját. Két évvel ezelőtt a mai napon jelent meg a Magyar Közlönyben a testület határozata, amely 2019 március 31-éig szabott határidőt a kormánynak ahhoz, hogy rendezze a rokkantnyugdíjasok helyzetét, de ez a mai napig nem történt meg." - olvasható a szocialisták közleményében.

Hozzáteszik: "Az MSZP az embertelen felülvizsgálatok kezdete óta kiáll a rokkantnyugdíjasok mellett, ezért készítettük el azt a javaslatot, amelynek értelmében visszamenőleg egy összegben kapnák meg kamatostul a megvont rokkantnyugdíj teljes összegét. A Fidesz azonban már többször elutasította a javaslatot."

"A kormány nyolc évvel ezelőtti döntésének most azonban még súlyosabb következményei vannak, mivel a rokkantnyugdíjasokat emiatt sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben érte a válság. A Fidesznek ezért meg kell szüntetnie a jogsértést és meg kell adnia a jogos kártérítést az érintetteknek! Ennek érdekében pedig az MSZP újra benyújtja az erre vonatkozó javaslatát." - jelentették ki.

Végezetül pedig azt írták: "A kormány azzal, hogy nem hajlandó végrehajtani az Alkotmánybíróság döntését csak azt a tényt erősíti meg, hogy az, ami ma van Magyarországon, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom. Az MSZP szociáldemokrata pártként azonban elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen helyreállítsa a jogbiztonságot és a demokráciát hazánkban."

(OS)