Magyar tapasztalat az orosz vakcináról

A tervek szerint az Európai országok közül Magyarországra érkezik először az orosz Szputnyik nevű vakcinából, januárban pedig már nagyobb mennyiség is érkezhet.

Az ATV híradója felvette a kapcsolatot egy Moszkvában élő magyarral, aki a héten megkapta a Szputnyik V oltás első fázisát. Sugár László egy gyógyszeripari céget vezet, azt mondja, a vakcinát közeli ismerősei gyártják. A férfi elmondása szerint semmilyen mellékhatást nem észlel: sem pirosodást, sem fájdalmat, sem lázat nem produkált. „Legkorábban 21 nap múlva kell újra jelentkezni, hogy a következő injekciót megkaphassa az ember és attól számított 20 napon belül kerül védett állapotba a szervezet” – mondta Híradónknak Sugár László.

A pácienseket még a második adag beadása után is folyamatosan monitorozzák, László viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarországon egyhamar elkezdhessék a tömeges oltásokat.

Mint mondta, a technológia annyira bonyolult, hogy teljesen valószínűtlennek tartja, hogy a magyarországi honosítás egy évnél előbb megtörténhet.

Hozzátette: Oroszországban is hónapokon belül indul csak meg a tömeges oltás, ott viszont hat gyár van.