Kocsis Máté: a baloldal azt várja, hogy Orbán Viktor "megdögöljön"

Az ellenzék a koronavírus-járvány kormányzati kezelését bírálta hétfőn az Országgyűlésben, reagálva a kormány képviselőjének járványügyi beszámolójára. A kormánypártok viszont az ellenzéket szólították fel a "halálkampány" befejezésére - számolt be az MTI.

Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, a kormány az első és a második hullám között nem tett semmit, "elmentek az Adriára nyaralgatni". Tudták, hogy humánerőforrás-hiány van az egészségügyben, mégsem léptek - tette hozzá. Hiányolta a tervszerűséget, azt mondta, hogy a döntések ad hoc jellegűek. Azt is nehezményezte, hogy átlagosan 3 napot kell várnia egy koronavírus-gyanús embernek a tesztelésre. Ma már a járvány irányítja a kormányt, és nem fordítva, az embereket magukra hagyták, az állami statisztikának pedig nem lehet hinni, amire példaként említette, hogy vasárnap kevesebb tesztet végeztek, mint amennyivel aznap nőtt a fertőzöttek száma.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint amit a kormány tesz, az "játék a számokkal", de ami sokkal tragikusabb, "játék az emberek életével". Nyáron mi a fenét csináltak, miért nem készítették fel az embereket és az egészségügyet? - kérdezte, úgy értékelve, hogy hamis biztonságérzetet teremtett a kabinet. A laboratóriumnak tekintett Ausztria védekezésben Magyarország előtt jár - mondta. Arról is beszélt, hogy a kormány szűkmarkú, keveset ad az embereknek, a munkanélküli ellátás mind idejében, mind összegében megalázóan kevés. Az "oligarcháikat" azonban több ezer milliárd forinttal támogatják meg - tette hozzá.

"Kicsit szerényebben!" - mondta Simicskó István (KDNP) az előtte felszólaló ellenzéki képviselőknek, azt kérdezve tőlük, ők hány válságot és milyen módon oldottak meg. 2010 előtt a baloldal összes válságkezelése kudarcba fulladt - jegyezte meg. Hangsúlyozta: a kormány a magyar emberek életének megóvásáért és a gazdaság talpra állításáért dolgozik.

Simicskó István a járvány első hullámában folytatott védekezést sikeresnek nevezte, kiemelve, hogy a napokban ismét szigorú intézkedéseket vezettek be, mert minden élet számít. A magyar egészségügy felkészült a járvány második hullámára - jelentette ki, megjegyezve: az ország első a lélegeztetőkészülékek számát, és a harmadik a kórházi ágyak számát tekintve az EU-ban. A szigorítások a járvány terjedésének lassítását célozzák - mondta.

Kocsis Máté (Fidesz) azt kérte a baloldali képviselőktől, "fejezzék be az ízléstelen "halálkampányt". Szerinte a baloldalnak egyetlen célja a pánikkeltés. "Maguk egész nyáron áramlopással voltak elfoglalva meg kokainozással" - fogalmazott.

A kormány összefogást kért a baloldaltól, amely ehelyett meg akarta akasztani az érettségit, hazudott a betegek számáról, román és orosz lepukkant kollégiumok és laktanyák fotójával ábrázolta a magyar egészségügyet, rémhíreket terjesztett a védőfelszerelésekről, majd a népjóléti bizottság elnöke, Korózs Lajos (MSZP) hamis halálozási statisztikát tett közzé - sorolta, megjegyezve, hogy most pedig a járvány elleni védekezésről hazudó baloldal kér hiteles tájékoztatást.

Azt is mondta, hogy amikor összefogásra lett volna szükség tavasszal, a baloldal nem szavazta meg a koronavírus elleni törvényt, a veszélyhelyzet-meghosszabbítást, most pedig egység helyett - elsősorban a DK-sok - "náci férgeknek neveznek bennünket", és "azt várják, hogy a miniszterelnök megdögöljön". "Ez a szeretetkampány, amit Gyurcsány Ferenc elindított?" - kérdezte.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter viszonválaszában kiemelte: ha azt nézik, hogy az egyes országokban kik számítanak elhunytaknak, akkor vannak különböző statisztikák ugyan, de Magyarország az, ahol mindenkit beszámítanak, függetlenül attól, hogy mi volt a halál oka, ha egyébként koronavírus-fertőzött volt.

Annak ellenére, hogy a magyar módszertan a legkedvezőtlenebb, Svédországban az egymillió főre vetített halálos áldozatok száma nem 317, mint Magyarországon, hanem 597. Franciaországban ez a szám 664, Olaszországban 751, Spanyolországban 861, Belgiumban 1239 - sorolta. Mi lenne, ha ezekben az országokban teljesítenének ellenzéki képviselői feladatokat? - tette fel a kérdést. A miniszter szerint nem lennének ilyen kritikusak, mert közelebb érzik magukhoz a belga, a spanyol, a svéd, az olasz vagy a francia kormányt, mint a magyart.

Rámutatott: valótlanságok sorát próbálják felróni a kormánynak, olyan idézeteket hozva, amiket soha senki nem mondott. Példaként Arató Gergely (DK) hozzászólását említette, eszerint Orbán Viktor azt mondta volna, hogy 50 százalék esély van arra, hogy ne omoljon össze a magyar egészségügy. Arató Gergely vagy tudja, hogy nem mond igazat, és akkor szándékosan hazudott, vagy el kellett volna olvasni a miniszterelnök nyilatkozatát. Rögzítette: a kormányfő azt mondta, ha semmilyen beavatkozás nem történik, akkor is 50 százalék, hogy a magyar egészségügy képes ellenállni annak a rendkívüli nyomásnak, amit a megbetegedések száma jelent. Ehhez képest az elmondottakat meghamisították, arra kampányt építettek.

Megjegyezte: a márciushoz képest ma Magyarországon többen dolgoznak a KSH adatai és az Eurostat számítási metódusa szerint. Az más kérdés, hogy - a szezonalitás miatt - 24 ezerrel kevesebben dolgoztak idén szeptemberben, mint tavaly szeptemberben. A miniszter aláhúzta: az unióban a munkanélküliség 7,4 százalék, míg Magyarországon 4,7 százalék.

Értékelése szerint az egészségügyi védekezésben az ország a komoly nehézségek ellenére jól teljesít, a lehető legtöbb életet tudják megóvni, a gazdaság területén talpon vannak, a munkahelyek jó részét is sikerült megőrizni.