Karácsony: Minden tanárt és iskolai dolgozót ingyen letesztelnek Budapesten


A Fővárosi Önkormányzat bővíti a tesztelési kapacitásait, és megteremti annak lehetőségét, hogy minden budapesti tanárt és iskolai dolgozót ingyenesen, önkéntes alapon szűrni tudjunk november végétől - jelentette ki Karácsony Gergely. 

A járványhelyzet egyre súlyosbodik, napnál világosabb, hogy nem „istenes”, hanem pokoli, nem „talpig fegyverben” állunk, hanem inkább legatyásodva. A kormány tegnap feladatot szabott az állampolgároknak, újabb terheket rótt az önkormányzatokra, de arról még mindig csak keveset tudunk: a kormány maga mit tesz az egyre drámaibb járványhelyzet megfékezése érdekében? Kár szépíteni, manipulálni az adatokat: a miniszterelnök által „sikerkritériumnak” jelölt halálozások tekintetében az adataink tragikusan rosszak - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

A szakértők szerint a járvány megfékezéséhez a tömegrendezvények korlátozása, és azonnali tömeges tesztelés lenne szükséges - emlékeztetett. Előbbiben a kormánynak kellene lépni azonnal. A tesztelések ügyében is, de mivel nem teszi, nekünk magunknak kell, a lehetőségeinkhez mérten, cselekedjünk - hívta fel a figyelmet.

Budapest vezetése ezért a tesztkapacitásainak bővítéséről döntött. Elkezdtük 100 ezer új típusú antigén alapú teszt beszerzését, és a már meglévő készletek mellé több mint 10 ezer PCR tesztet is beszerzünk. Az Európa több országában használt antigéntesztek nagy biztonsággal szűrik ki a fertőzőket és mindössze 15 perc alatt eredményt mutatnak. Úgy döntöttünk, önkéntes alapon, ingyenes tesztet biztosítunk a budapesti tanárok és iskolai dolgozók számára. A kerületi szakellátáson keresztül november végétől tudjuk biztosítani a tesztelést, dolgozunk azon, hogy a téli szünet után újabb tesztelési kört tudjunk biztosítani a pedagógusok és az oktatási intézmények munkavállalói számára. Erről egyeztettünk a pedagógus szakszervezetekkel, bevonjuk őket a folyamatba. Ezzel a tanárokat, a szülőket és a gyerekeket is védeni szeretnénk, biztosítani szeretnénk az oktatás működőképességét a városban. Folytatjuk a rendszeres tesztelést a szociális ellátásban, szűrjük a közszolgáltatásban dolgozó munkavállalóinkat is - írta Karácsony Gergely.