Jobbik: szomorú karácsony vár a magyarokra az Orbán-kormány miatt

A Jobbik megítélése szerint a miniszterelnök beismerte, hogy a kormány alkalmatlan a járványhelyzet kezelésére, "továbbra is a vírus diktálja a tempót"- reagált az ellenzéki párt Orbán Viktor kedd esti, a rendkívüli jogrend ismételt bevezetéséről szóló bejelentésére.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Jobbik "egyenesen félelmetesnek" nevezte azt a kormányfői beismerést, hogy "bár senkit sem ért meglepetésként az úgynevezett második hullám", december közepére a kórházak elérhetik kapacitásuk felső határát.

Azt írták: szomorú karácsony vár a magyar emberekre az Orbán-kormány felelőtlensége miatt, hiszen nyilvánvaló - tették hozzá -, hogy egy meglepetésszerű első hullám megbetegedési és halálozási számait egy valóban alapos felkészülés esetén a mostani járvány nem hagyhatná le.

Véleményük szerint a szigorítások azt bizonyítják, hogy hiányosan készítették fel az egészségügyi és szociális intézményeket, és "amatőr módon" szervezték meg a járvány elleni védekezést.

A Jobbik felelős kormányzást, teljes körű, ingyenes tesztelést, ingyenes maszkokat, valamint a kieső bérek pótlását, a munkájukat elvesztő emberek megsegítését követeli - tudatták a közleményben.

A miniszterelnök kedd esti bejelentése szerint a kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg. Azt is közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe.

Elmondta azt is: a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - ismertette a kormányfő.