Felmérés: Kiegyenlített az ellenzék és a Fidesz-KDNP között a helyzet

A Republikon Intézet októberi kutatásában a választók aktivitását és pártválasztását vizsgálta. A megkérdezettek 71 százaléka biztosan elmenne szavazni egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, további 19 százalék pedig valószínűnek tartja részvételét. Jelenleg tehát szokatlanul magas választói aktivitás jellemzi a magyar társadalmat, ami azt jelentheti, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók reflektálnak a várhatóan kiélezett helyzetre 2022-ben.

A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy a teljes népesség körülbelül harmada szavazna a kormánypártokra, tehát a Fidesz-KDNP továbbra is élvezi szavazói bizalmát. A bizonytalanok aránya közel ugyanakkora, mint a kormánypárti táboré, a népesség harmada pedig valamelyik ellenzéki pártot támogatja, azaz a Fidesz-KDNP és az ellenzék egésze között kiegyenlített a helyzet. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció (DK) a legnépszerűbb, támogatottságuk a teljes népesség körében 10 százalék. Második helyen szerepel a Momentum 8 százalékkal, a Jobbik és az MSZP 5-5 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) 2 százalékot ért el, az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk is 1 százalékon áll.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2020. október 19-26. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 50 százalék. A DK támogatottsága ebben a körben 15 százalék, őket a Momentum követi 12 százalékkal, a Jobbik és az MSZP is 7 százalékon áll. Az ellenzéki pártok közötti sorrend tehát viszonylag stabil, bár, erőviszonyuk még sokat változhat egy lehetséges előválasztásig, illetve a 2022-es választásig. Az MKKP-t a pártválasztók 3 százaléka jelölte meg, az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk is 2 százalékot ért el körükben. 

A kisebb pártok támogatottságának fontos szerepe lehet a választási eredmények alakulásában a kormány és az ellenzék közötti, jelenleg is mérhető kiegyenlített helyzetben.