DK: A magyarok nem Putyin kísérleti egerei!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy ne akarjon "emberkísérleteket" végezni a magyarokon a koronavírus elleni orosz vakcinával.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi bejelentésre, miszerint Magyarország kap elsőként mintát az orosz vakcinából, a Szputnyik V-ből. Barkóczi Balázs azt mondta, mindez nem véletlen, mert más országnak "esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni" az orosz készítménnyel.

A politikus úgy fogalmazott: "az orosz oltóanyaggal kapcsolatban számtalan nyugtalanító körülmény látott napvilágot".     A kutatók "világszerte arról beszélnek", hogy még ők sem adatnák be maguknak a tömegesen soha nem tesztelt vakcinát, és nem csak azért, mert több orosz tesztalany is koronavírusos lett az oltóanyag ellenére - mondta Barkóczi Balázs.

A szóvivő arra figyelmeztette a kormányt, ne akarja, hogy Magyarország a "putyini Oroszország kísérleti laboratóriuma legyen". Kijelentette, hogy csak olyan oltóanyaggal szabad beoltatni a lakosságot, amelyik átesett az európai engedélyeztetésen, a hatásossága és az esetleges mellékhatásai is ismertek.

(MTI)