DK: "a kormány már csak a partvonalról nézi a magyarok elkeseredett küzdelmét"

204 708-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4516-ra emelkedett, a gyógyultak száma 54 021. Az elmúlt 24 órában meghalt 152, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6268 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál végzett célzott, csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható - tudatta a koronavirus.gov.hu szombat reggel.

A Demokratikus Koalíció közleményében a reggeli adatokra reagálva azt írta: "hiába voltak a minden alapot nélkülöző nyilatkozatok az "állig felfegyverkezve" várt második hullámról, később pedig a megszeppent beismerés az 50 százalék eséllyel összeomló egészségügyi ellátásról – Orbánék kezéből végképp kicsúszott az irányítás. Futballhasonlattal élve – hogy a miniszterelnök is megértse – a pánikkormány már csak a partvonal széléről nézi, ahogy az általuk elárult magyarok elkeseredett küzdelmet vívnak a járvánnyal."

A DK szerint ez a 200 ezer fertőzött "Orbánék tehetetlenségének egyértelmű bizonyítéka." 

Kiemelik: hiába kérték az ingyenes és tömeges tesztelés mielőbbi megkezdését, a fertőzésgócok feltérképezését, a járványadatok nyilvánossá tételét, a kormánynak fontosabb volt a "gránitszilárdságú" Alaptörvény farigcsálása, az EU ellen vívott kilátástalan szélmalomharc és a nagyüzemi lopás. Az eredmény pedig egyértelmű: a pánikkormány elismerte vereségét a járvány elleni harcban, és végleg letette a fegyvert - írták végezetül.

(OS/MTI)