Az oktatási intézmények és óvodák azonnali bezárását követeli a PDSZ

Ausztriában keddtől a járványhelyzet miatt zárnak az iskolák – december 8-ig. Teszik ezt úgy, hogy náluk a kontaktkutatás, a tesztelés létező tevékenységek, nem csak elméleti síkon megvalósuló, elvont fogalmak. Nálunk, az oktatási intézményekből százával érkeznek a visszajelzések: szinte általános, hogy a járványügyi intézkedések egy hetet is késnek az oktatási intézményekben, óvodákban, ha egyáltalán megtörténnek - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közleményében.

A nedolgozzinygyen.hu oldalán megjelent írásában a PDSZ felszólítja a kormányt, szervezze meg az egészségügyi dolgozók és a kritikus szolgáltatásokat ellátók számára a gyermekfelügyeletet ugyanúgy, ahogy tavasszal a miniszterelnökség és egyes minisztériumok dolgozói számára is képes volt megtenni.

Hozzáteszik, mindez teljes összhangban van azzal, amit a PDSZ régóta követel: az ideiglenes zárással, és a zárás alatti átfogó teszteléssel. Állításuk szerint ehhez képest az oktatási intézmények egy hete bejelentett teszteléséről sincs szó: eddig semmi nem történt az ügyben a bejelentésen kívül.

A szakszervezet a következőket követeli:

  • Mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában: a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeljük! 
  • A zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is. 
  • A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!
  • A gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban! 

Az újranyitás után a járványhelyzet teljes időtartama alatt:

  • A felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges! A digitális oktatásban lemaradók számára szervezzenek digitális tanulócsoportokat az intézményi infrastruktúrát!
  • A nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget!
  • A nyitás után azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást! A minisztériumi rendelet ezt most is előírja, ha a szülő alapos indokkal támasztja alá a gyermek távolmaradását – a pandémiánál kevesebb alapos indokot lehet elképzelni!

A helyzet súlyosságára való tekintettel elmondásuk szerint többször kérték a társszakszervezetet az együttműködésre, az együttes fellépésre, és kérik ezt most is – hiszen nyilatkozataik alapján már egyértelmű, hogy a követeléseik az idő során úgy alakultak, hogy azok jórészt megegyeznek a PDSZ korábban megfogalmazott követeléseivel - jegyezték meg.