Az ellenzék 11 pontos határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek

Az ellenzéki frakciók 11 pontból álló, közös határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, amivel a koronavírus-járvány, valamint a válság elleni védekezést akarják segíteni - jelentették be az érintett pártok politikusai.

Varju László a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös, hétfői, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, világos számukra, hogy a kormány nem képes megállítani a vírus terjedését, és nem tudja kezelni a válságot.

A végletekig terhelt egészségügyön, a sorra megszűnő munkahelyeken, a működőképesség határán "táncoló" iskolákon, az elszegényedő családokon és az időseken nem segít az ingyenes parkolás vagy az éjszakai kijárási korlátozás - fogalmazott a politikus.

A javaslatokat ismertetve kiemelte, hogy tömeges és ingyenes tesztelést kérnek minden magyar állampolgár számára, méghozzá "a bürokratikus útvesztők nélkül". Hasonlóan fontos, hogy a kormány azonnal adjon anyagi támogatást a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak - tette hozzá.

Lukács László, a Jobbik képviselője közölte, azt is indítványozzák, hogy legalább kéthetente szűrjék az egészségügyi és szociális dolgozókat, a pedagógusokat, a betegeket és a szociális intézmények lakóit. Az államnak egyúttal végre kell hajtania az azonnali és hatékony kontaktkutatást, hogy a társadalom legszélesebb rétegeit lehessen megvédeni - szögezte le.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt mondta, hogy százszázalékos bérkiegészítést kérnek az egészségügyi dolgozók számára. Azt is javasolják, hogy minden valódi, illetve potenciális fertőzött kapjon ingyenes egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy van-e társadalombiztosítása.

Arra is kitért, hogy frakciója egy külön indítványt is beadott, amelyben kérik, hogy a sportrendezvényeket tegyék zárkapussá, a középszintű és a felsőoktatás állítsák át távoktatásra, valamint vezessék be a válságkezelő alapjövedelmet.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a kormány "valószínűleg szándékosan is elmulasztotta megtenni" a járvány megakadályozásához szükséges intézkedéseket a második hullám során. Eközben a kabinet az emberek, a családok anyagi biztonságának, megélhetésének érdekében sem tett semmit - közölte.

A képviselő a javaslatnak azt a részét emelte ki, ami százszázalékos táppénzt biztosítana a koronavírus-fertőzötteknek és a hatósági karanténba kerülőknek. Hozzátette, hogy az álláskeresési járadék időtartamát kilencven napra, összegét pedig nettó százezer forintra emelnék.

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt kérte, hogy az állam támogassa az otthoni munkavégzés megteremtésének feltételeit, az ahhoz szükséges infrastruktúra és eszközök beszerzését. Követelte, hogy a korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel indítsák újra a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását. Legalább ennyire fontosnak nevezte, hogy a kabinet vonja vissza "az önkormányzatokat sújtó elvonásokat" és adjon plusz támogatásokat, hogy a települések vezetése el tudja látni a megnövekedett feladatait.

A politikusoktól azt kérdezték, hogy "miért egy sajtótájékoztatón vagyunk most, miért nem egy ellenzéki operatív törzsön"? Varju László azt felelte, hogy "éppen ott vagyunk", mert vasárnap az ellenzéki együttműködés ülésezett és annak az eredményeiről adtak tájékoztatást.

Feltették neki a kérdést, hogy ebben az esetben a Momentum miért nem vett részt a sajtótájékoztatón, amire a DK alelnöke azt válaszolta, hogy a Momentum számára is megvolt a lehetőség a csatlakozásra. Újabb felvetésre hozzátette, a jelenlévő pártoknak van lehetőségük benyújtani egy parlamenti határozati javaslat, de "természetesen örülünk annak, hogyha az európai parlamenti lehetőséggel rendelkező Momentum is csatlakozik hozzánk".

Arról, hogy miért határozati javaslatot, miért nem törvényjavaslat nyújtanak be, a szocialista Harangozó Tamás közölte, hogy miután minden ellenzéki frakció meg kívánja szavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, olyan javaslatokat tesznek, amelyek megvalósítását elvárják a kormánytól. A határozati javaslatoknak pedig az a dolguk, hogy feladatokat tűzzenek ki a kormány elé az Országgyűlés nevében - mutatott rá.

(MTI)