A WHO a koronavírus-járvány harmadik hullámára figyelmeztet

Ha az európai kormányok nem teszik meg a szükséges lépéseket, nagy valószínűséggel a koronavírus-járvány harmadik hullámával találja magát szembe a kontinens - jelentette ki a WHO koronavírussal foglalkozó különleges követe.

David Nabarro megjegyezte: Európa vezetői nyáron elfelejtették kiépíteni a szükséges infrastruktúrát, miután sikerült megfékezniük a járvány első hullámát. Ha a második hullám alatt is hasonlóan cselekednek, akkor 2021 elején már a harmadik hullámmal kell számolniuk - figyelmeztetett.

A szakember külön felhívta figyelmet Svájcra, ahol engedélyezték a síközpontok működését, más alpesi országokkal, mint például Ausztriával ellentétben, ahol bezárták a téli üdülőhelyeket. A WHO követe szerint emiatt az országban megnőhet a fertőzöttek és a halottak száma is - írja a Reuters.

Nabarro ugyanakkor méltatta az ázsiai országok járványkezelését, példaként Dél-Koreát említette, ahol alacsony a koronavírus-esetek száma.

"Az emberek felelősségteljesen viselkednek annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését: tartják a távolságot egymástól, maszkot viselnek, elszigetelődnek, ha megbetegednek. Rendszeresen fertőtlenítik a kezüket és a gyakran érintett felületeket. Védik a legnagyobb kockázatnak kitett csoportokat" - mondta a WHO követe.