A Google tisztogatásba kezd - sok felhasználó adata eltűnhet

A Google új terve szerint megkezdi a fájlok törlését a Google Drive-ról, ha a szolgáltatást használó két éve nem nyitotta meg vagy ellenőrizte. A radikális lépésnek az a célja, hogy megtisztítsa az elfelejtett tartalmakat az elfelejtett fiókokból, amiknek semmi hasznuk nincs.

“Új irányelveket vezetünk be az inaktív vagy tárhelykorlátot meghaladó Gmail, Drive fiókokra (ideértve a Google Dokumentumokat, a Táblázatokat, a Diákat, a Rajzokat, az űrlapokat és a Jamboard-fájlokat) és a Fotókra vonatkozóan, hogy jobban illeszkedjenek a bevett gyakorlatokhoz az egész iparágban” – magyarázza a Google egy blogbejegyzésében.

Ha a felhasználó két évig inaktív egy vagy több ilyen szolgáltatásban, akkor a Google törölheti az inaktív termék(ek) tartalmát.

A Google 2021. június 1-jétől vezeti be az új rendszert, ám a tartalom eltávolítása előtt több emlékeztetőt is küld a felhasználóknak e-mailben és értesítésekben. A vállalat támogatási oldala azt is elmondja, hogy a felhasználókat legalább három hónappal riasztják a kétéves jelzés előtt – írta a Designtaxi oldalára hivatkozva a Startlap.