180 pártot ellenőriz az Állami Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék minden bejegyzett párt ellenőrzésére jogosult. A rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását az ÁSZ kétévente értékeli. Jelenleg is több, döntő mértékben közpénzekből működő párt ellenőrzése van folyamatban. 2020-ban az ÁSZ megkezdte a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok ellenőrzését - írták az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben.

A nyilatkozat szerint : a pártok társadalmi rendeltetése, hogy a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, valamint a politikai életben való állampolgári részvételhez szervezeti kereteket nyújtsanak. A pártok működését, gazdálkodását a párttörvény szabályozza. Minden párt – a hivatalos bírósági bejegyzésével egyidejűleg – elfogadja a párttörvény rendelkezéseit.

A 180 pártot érintő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyi kimutatás készítési és közzétételi kötelezettségüknek. Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen.

A pártokat az ÁSZ egy évtizedek óta kialakult ütemezés szerint ellenőrzi, attól függően, hogy az adott párt mióta kaphat állami támogatást. 2020 első felében hét párt (DK, MSZP, Jobbik, Párbeszéd, Liberálisok, LMP és már felszámolása alatt lévő Együtt) 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzése volt folyamatban. Ezek közül már lezárult a DK, az Együtt, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd ellenőrzése, illetve folyamatban van a Jobbik és Liberálisok 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzése. 2020 második félévében az ÁSZ megkezdte a Fidesz, a KDNP, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt 2018-2019. évekre vonatkozó ellenőrzését is.

OS/ÁSZ