Ukrajna szerint Magyarország bele akar avatkozni a helyhatósági választásokba

Az ukrán külügyminisztérium úgy véli, Magyarország bele akar avatkozni az október 25-én tartandó helyhatósági választásokba azáltal, hogy a Kárpátaljára érkező magyarországi köztisztviselők a magyar jelöltek támogatására buzdítanak - olvasható a tárca honlapján.

Fotó: Illusztráció
A külügyminisztérium diplomáciai úton figyelmezteti a magyar felet, ne sértse meg a választási jogszabályokat és ne próbáljon beavatkozni az ukrán állam belügyeibe. A felhívás esetleges figyelmen kívül hagyása csak azt bizonyítja, hogy Magyarországnak rejtett célja van, ami elfogadhatatlan. Az ügyben az illetékes hatóságokhoz fordultak - tették hozzá.

Nemrégiben Ukrajnában közigazgatási reformot hajtottak végre, ennek eredményeképpen nagyobb, összevont járások és kistérségek alakultak. A választási rendszer is megváltozott, így az októberi szavazáson megyei, járási és kistérségi tanácsokba juthatnak be a képviselőjelöltek.

Újdonság, hogy a falvakat nem közvetlenül választott polgármesterek fogják irányítani, hanem a megválasztott kistérségi vezetők jelölik ki, a kistérségi tanács jóváhagyásával. Az ukrajnai választáson idén hatvanöt párt vesz részt. A 64 fős Kárpátaljai Megyei Tanácsba összesen tíz politikai formáció szeretné bejuttatni a jelöltjeit, köztük négy parlamenti párt. Kárpátalján a hagyományoknak megfelelően magyar pártok is indulnak.

Az KMKSZ, azaz a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 54 fős listát állított a megyei tanácsba, a listát az elnök, Brenzovics László vezeti.

Október elején tartott kárpátaljai látogatásán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltjeinek támogatását azért tartja különösen fontosnak a politikus, mert - mint rámutatott - így az eddig elnyert pozíciókat meg tudja őrizni és erősíteni az ottani magyarság.