Ujhelyi István elmondta, milyen további lépésekre van szükség az egészségügyben

Mint ismeretes, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a kamara által előterjesztett, béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Orbán Viktor miniszerelnök és a MOK megállapodott továbbá arról, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből. A döntés nyomán egy rezidens a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot.

Ujhelyi István a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Európai Parlamenti (EP) képviselője Facebookon közzétett bejegyzésében reagált a bejelentésre:

"Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor tíz év kormányzás után végre megtette az első lépéseket az egészségügy régóta sürgető átalakítása kapcsán és a hálapénz megszüntetése mellett jelentős béremelésről döntött. Üdvözlendő, hogy tíz év kormányzás után a Fidesz végre érdemben meghallgatta és megfogadta egy szakmai szervezet – jelen esetben a Magyar Orvosi Kamara – javaslatait. Üdvözlendő, hogy a kormány érdemi átalakításokat kezd az egészségügyben, még akkor is, ha a kormányzati inkompetenciát bizonyítva ezt nem a területért felelős tárca, hanem a Belügyminisztérium készíti elő." - írta a szocialista politikus.

A mai bejelentés azonban csak az első kis lépés, számos további és azonnali cselekvésre van szükség az egészségügyben - hívta fel a figyelmet Ujhelyi. Hozzátette: elengedhetetlen, hogy az érdemi béremelés kedvezményezetti körét minél jobban kiszélesítsék: az ágazati szakdolgozók és például a szociális intézmények munkavállalóinak anyagi megbecsülését is mielőbb meg kell erősíteni. Folytatni kell a reformlépéseket: központosítani a várólistákat, valós modernizációs és digitalizációs programot hirdetni az egészségügyben és többek között azonnal megemelni az állami finanszírozás mértékét - emelte ki.

Az MSZP határozott álláspontja, hogy az Európai Unióban mindenkinek joga van az európai szintű egészségügyi ellátáshoz: "Ezért dolgoztuk ki az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, amelyet immár nemcsak az Európai Parlament, de az Európai Bizottság is támogat. Ez a forradalmi javaslat világos és egyértelmű megoldást nyújt a közegészségügyi rendszerek közötti egyenlőtlenségekre és szolgáltatási minimumokkal garantálja a betegbiztonságot, valamint a minőségi ellátást. Bízunk benne, hogy a kormány nemcsak szavakban, de tettekben is beáll az általunk asztalra tett Európai Egészségügyi Unió programja mögé." - zárta bejegyzését Ujhelyi István.