Több ezer dollárt osztottak szét hajléktalanoknak Kanadában

A Vancouverben található Foundations for Social Change elnevezésű jótékonysági szervezet és a British Columbia Egyetem több ezer dollárt osztott szét utcára került emberek között, hogy tanulmányozzák, miként használják fel a kapott pénzt. A megfigyelés célja az volt, hogy eloszlassák a hajléktalanokkal szemben felállított sztereotípiákat, úgy néz ki a teszt sikeres lett - írja a CNN.

A kutatók 50, a közelmúltban hajléktalanná vált embernek egyszeri, 7500 kanadai dollár (5700 amerikai dollárnak felel meg) összegű anyagi támogatást adtak. 12-18 hónapig figyelték őket, végül összehasonlították az eredményeket olyan utcára került emberekkel szemben, akik nem kaptak semmilyen pénzbeli segítséget.

Az emberekben kialakult egy előítélet, miszerint nem szabad pénzt adni a hajléktalanoknak, mert úgy is csak haszontalan dolgokra költik. A Kanadában végzett kutatás viszont úgy néz ki megcáfolja ezt a sztereotípiát: azok az emberek, akik megkapták az anyagi segítséget, rövid időn belül lakást béreltek, ellentétben a másik csoporttal, akiknek egy évbe tellett, míg sikerült annyi pénzt gyűjteniük, hogy fedél legyen a fejük fölött.

Azok a hajléktalanok, akik megkapták az 5700 dollárt, többet költöttek ételre és ruhákra, mint alkoholra vagy cigarettára.

A kísérletben 115 olyan 19 és 64 közötti személy vett részt, aki legalább 6 hónapja utcára került, nem küzdött mentális zavarokkal, és nem függött semmilyen kábítószertől.