Szél Bernadett: Titokban döntene a kormány az uniós helyreállítási alapról

Titokban döntene a kormány az uniós helyreállítási alapról - állítja Szél Bernadett független parlamenti képviselő Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

A politikus elmondása szerint a szlovák kormány képviselőjének közléséből értesült arról, hogy az EU-tagállamoknak október tizenötödikéig kell elküldeniük Brüsszelbe az úgynevezett helyreállítási terveiket, vagyis azt, hogy mire és hogyan használnák fel az uniós helyreállításra kapott támogatást. Ez az a csomag, amely a világjárvány okozta károk helyrehozásában hivatott segíteni az EU-t, miközben erősen támogatja a zöld és a digitális átállást.

"Mivel más tagországokkal ellentétben Magyarországon erről nemhogy társadalmi egyeztetést nem indított, de semminemű tájékoztatást sem adott a kormány, szintén Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter sajtótájékoztatója révén tudtam meg, hogy elvben a pénz 37%-át zöld projektekre, 20%-át pedig a digitális átállásra kell fordítani. " - tette hozzá.

Szél Bernadett kiemelte: ismét egy hatalmas esélyt kapna Magyarország, hogy a fenntartható jövő felé forduljon — "és megint megy a titkolózás, hova megy majd a pénz, nyilván ismét arra készül a kormány, ahogyan az elmúlt tíz évben annyiszor, hogy gyakorlatilag titokban, lemutyizott projektekben, a saját cimborái között szétosztva költse el azt a pénzt, amelyet a társadalmi és gazdasági felzárkózás érdekében az európai adófizetőktől kapunk."

Szél Bernadett információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök azzal utazott el Brüsszelbe, hogy akkor sem hajlandó beleegyezni a kifizetések és a jogállam tiszteletben tartásának összekapcsolásába, ha ezzel Magyarország elveszíti az összességében ezermilliárdos nagyságrendű forrásokat. A politikus úgy gondolja, a kormányfő ezzel azt akarja elérni, hogy "az EU intézményei ne bolygassák a múltat",  továbbra se vizsgálhassák, mire fordítják a "Brüsszelből érkező pénzeket".

Szél Bernadett írásbeli kérdéssel fordult az illetékes miniszterhez, Palkovics Lászlóhoz, hogy haladéktalanul adjon tájékoztatást arról, mikor tervezik benyújtani a helyreállítási terv előzetes koncepcióját, milyen szakmai munkacsoport, kiknek a részvételével és bevonásával dolgozik jelenleg a terv kidolgozásán, mikor és milyen körben bocsátják előzetes társadalmi egyeztetésre a tervezetet, milyen formában mondhatnak majd véleményt a választók a pénzügyi támogatás tervezett felhasználásáról, valamint milyen eszközökkel és milyen mértékben fogja Magyarország támogatni a zöld és digitális átállást a helyreállítási eszköz segítségével.