Nem biztosít a kormány pótszabadságot a bajba jutott szülőknek

Az Országgyűlés illetékes bizottsága hétfő délutáni gyűlésén leszavazta Bencsik János pótszabadságról szóló beadványát - olvasható a politikus közösségi oldalán.

A független országgyűlési képviselő azt javasolta, kapjon plusz fizetett szabadságot minden olyan munkavállaló, akinek otthon kell maradnia gyermekével a koronavírus-járvány okozta bölcsőde-, óvoda-, vagy iskolabezárások miatt.

Bencsik bejegyzése szerint a Vállalkozásfejlesztési bizottság fideszes tagjait "nem hatották meg a meredeken emelkedő fertőzésszámok", és arra sem tudtak mit mondani, hogy ha valaki az első hullám idején már kivette (vagy a munkáltatója kivetette vele) az összes szabadságát, mihez kezdjen. Felügyelet nélkül hagyni a kisebbeket nem lehet. A nagyszülők „bevetése” pedig pont a fokozott veszélyeztetettség miatt hordoz magában óriási kockázatot. Így kényszermegoldásként marad a táppénz, amely alig több, mint a fizetés fele - tette hozzá.

Szatmáry Kristóf, a bizottság fideszes alelnöke szerint a helyzet nem annyira súlyos, hogy külön jogszabály megalkotását indokolná - írta a képviselő.

"Hogy a kormányzat részéről a probléma felismerése, a pénz vagy a jó szándék hiányzik, azt nem tudom. De óriási felelőtlenség arra játszani, hogy a vírus tetőzésekor sem lesznek tömeges intézménybezárások, illetve a gazdasági válság küszöbén a munkaadók megengedhetik maguknak saját dolgozóik hazaküldését mindenféle anyagi kompenzáció nélkül. A mindennapi valóság éppen ezzel ellentétes: vannak állami fenntartású intézmények, ahol egyenesen megtiltják a tesztelést, nehogy az esetleges fertőzések miatt egész osztályokat kelljen bezárni." - olvasható Bencsik bejegyzésében.

A politikus elmondása szerint nem ez az első családbarát javaslata, "amely már bizottsági szinten elbukik a kormánypárti képviselők ellenállásán." A Fidesz-KDNP nem támogatta a krónikus betegséggel élők és a közszférában dolgozók bérkompenzációját sem - állítja. 

"Tavasszal azt mondták, nincsen aktualitása. Pedig ilyen vészterhes, kiszámíthatatlan időkben a családok anyagi biztonságánál nincsen fontosabb. Örvendetes lenne, ha ezt végre a „családbarát” kormány is felismerné." - zárta a sorokat Bencsik János.