MSZP: késsen annyit a miniszterek fizetése, mint az álláskeresési járadék

"A hivatali ügyintézők túlterheltek, kevesen vannak és nem bírják a megfeszített munkát, ami miatt a fizetés nélkül maradt emberek hónapokig nem jutnak hozzá az álláskeresési járadékhoz. Ez pedig egyértelműen az Orbán-kormány bűne, ugyanis az elmúlt években folyamatosan utcára tette azokat a közszolgákat, akik az érdemi munkát végzik, miközben az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma rekordokat dönt." - jelentette ki Komjáthi Imre szocialista politikus.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökhelyettese szerint "nagyobb figyelmet kapna a munkanélküliek problémája a kormány tagjai körében, ha a milliós havi fizetésük is annyit késne, mint az állás nélküliek jogos járandósága." "Ha az álláskeresési járadékra 2-3 hónapot kell várni, akkor a miniszteri fizetések utalása is csússzon ennyit! Ebben az esetben valószínűleg már képesek lennének felgyorsítani az ügyintézést." - emelte ki.

A szocialista politikus állítása szerint Orbán Viktor ígérete ellenére a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után rengetegen továbbra sem tudtak elhelyezkedni. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint pedig még rosszabb lesz a helyzet, mivel újabb százezres kirúgási hullám fog végig söpörni az országon, ha a kormány nem lép végre valamit érdemben a munkahelyek védelmében.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani - mondta Komjáthi Imre.

A szocialista párt politikusa szerint a kormánynak az álláskeresési járadék időtartamát meg kell emelnie 9 hónapra, nettó összege pedig nem lehet alacsonyabb 100 ezer forintnál. Az MSZP emellett 80 százalékos bértámogatást követel, valamint arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérét 180 ezer forintig ugyancsak 80 százalékban az állam támogassa a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.