Megválasztása után a kormányfő kinevezte magát 17 minisztérium élére

A Cook-szigetek frissen megválasztott minisztere hivatalba lépése után azonnal kinevezte magát 17 minisztérium élére, valamint a főügyészi pozícióra is.

Mark Brown a kormányfői feladatok ellátása mellett betölti az ország külügyért felelős, bevándorlásügyi, pénzügyi, energiaügyi, belügyi és távközlési miniszter posztját. Ezek mellett a miniszterelnök felelősséget vállalt a tengeri erőforrásokért, a tengerfenéken található ásványi anyagokért és természeti erőforrásokért, a nyugdíjakért, valamint az ország külső szigeteiért. Brown lett a Cook-szigetek főügyésze is - írja a The Guardian.

Az ország ellenzéki vezetője, Tina Brown elmondása szerint a miniszerelnök azért vette 17 minisztérium irányítását a saját kezébe, mert nem bízik a kormányban, de vélhetően a következő hónapokban átruházza a számára megfelelő emberekre a feladatok egy részét.

Mark Brown a közel egy évtizede regnáló Henry Pune-t váltotta, a korábbi miniszterelnök lemondott.

A Cook-szigetek a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkednek el, a szigetcsoport 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban partra szállt. 1888-ban brit védnökség alá került, 1901-ben a britek annektálták, és átengedték Új-Zéland fennhatósága alá. 1965-ben belső önkormányzatot kapott. 1974 óta Új-Zéland szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként önálló kormányzata van.