Megállapodás született a budapesti üzleti turizmus fellendítése érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a hivatás- és üzleti turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása és fellendítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Magyar Kongresszusi Iroda, valamint Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ pénteken a Budapest Turizmus Konferencia és Díjátadó 2020 eseményen - számolt be az MTI.

Karácsony Gergely főpolgármester köszöntő beszédében kiemelte, hogy az együttműködés remélhetőleg sokat segít majd Budapest erősítésében az üzleti konferenciaturizmus területén. 

Bár a gazdaságélénkítés állami feladat, Budapest mégis mentőcsomaggal segíti a helyi vállalkozásokat. A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkenti a Fővárosi Önkormányzat szeptember és március között. A taxisok pedig 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból. "A legfontosabb az, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsük a helyi vállalkozásokat, hiszen csak együtt tudunk majd felállni a járvány okozta válságból" - fogalmazott a főpolgármester. 

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője kiemelte, hogy a központnak két küldetése van: egyrészt, hogy láthatóságot adjon a városban lévő izgalmas attrakcióknak, történéseknek. Másrészt pedig, hogy olyan együttműködéseket hozzon tető alá, amelyek segítik a turisztikai szektor szereplőit. "A ma aláírt Budapest megállapodás egy ilyen aktus, aminek a segítségével jóval több üzleti turista érkezhet a városba, ezzel munkát és lehetőséget adva a helyi vállalkozásoknak" - tette hozzá.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tájékoztatása szerint a tavasszal újjászervezett Magyar Kongresszusi Iroda feladata, hogy a világvárosokban általánosan elterjedt gyakorlatnak megfelelően - a fővárosnál a már kérelmezett névhasználati engedély birtokában - Budapest Convention Bureau márkanév alatt lássa el az üzleti turizmus fellendítését szolgáló valamennyi promóciós, szervezési és értékesítési feladatot.

Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau szakmai igazgatója egyebek mellett azt emelte ki, hogy a megállapodás annak a kereteit biztosítja, hogy megalapozzák a Budapest iránti bizalmat, illetve professzionális módon szolgálják ki mind a maguknak helyszínt kereső rendezvények szervezőit, mint a hazai szolgáltatókat.

Az alapítvány tájékoztatása kitért arra is, hogy az együttműködés jelentőségét az adja, hogy a Magyarországon megvalósuló, külföldi megrendelésű üzleti rendezvények 73 százalékát Budapest látja vendégül. A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) nemzetközi városrangsorában Budapest 2019-ben a mintegy 400 szereplő közül a 26. helyen állt. Az üzleti turizmus élénkítése közvetve a szabadidős turizmust is pozitívan érintheti, elsősorban a küldő országok itteni tapasztalatainak hatására, nem beszélve a válság miatti keresletkieséssel küzdő ágazati szolgáltatók, szállásadók, vendéglátók forgalmának növekedéséről.

Az MTÜ stratégiai területként tekint az üzleti turizmusra, ezért segíti a felek közötti információáramlást, lehetőségeihez mérten segíti és támogatja a szakmai feladatokat, piaci akciókat, valamint bevonja az érintetteket a meeting industry-t érintő döntések előkészítésbe. A Főváros Önkormányzata elsősorban az úgynevezett városi csomagajánlatok összeállításával és kedvezményes, illetve a lehetőségeihez mérten ingyenes szolgáltatásokkal járul hozzá az üzleti rendezvények elnyeréséhez és megvalósításához - tették hozzá.

A konferencián átadták a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ díjait is: Budapest Kulturális és Turisztikai Nagykövete Díjban 2020-ban Iain Lindsay, az Egyesült Királyság leköszönő magyarországi nagykövete részesült. Míg a Budapest Turizmusáért 2019-es díjat a Mesterségek Ünnepe rendezvénynek, addig a 2020-as elismerést a Zsidó Kulturális Fesztiválnak ítélték.

További válságkezelő intézkedéseket és a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megmentését sürgeti a turisztikai és a vendéglátóipari szakma - közölte pénteken Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az MTI-vel a témában tartott online kerekasztal beszélgetésen elhangzottak alapján.

A BKIK szervezésében a fővárosi közgyűlés által elfogadott válságkezelő intézkedésekről, valamint a kata szabályozás módosítására tett 7+1 pontos budapesti kamarai javaslatról tartottak online kerekasztal beszélgetést a vendáglátóipari és turisztikai szakmai szervezetek.

A kamarai tájékoztatás szerint a rendezvényen résztvevők üdvözölték, de a külföldi turizmus szinte teljes visszaesése miatt nem tartják elegendőnek a főváros által szerdán elfogadott intézkedéseket, egyebek közt a tavaszihoz hasonló "kurzarbeit" jellegű bértámogatás bevezetését javasolják a jól képzett turisztikai szakemberek legalább részbeni megtartása érdekében.

A budapesti kamara a pártpolitikai álláspontok közötti kompromisszum megtalálása érdekében javasolja, hogy a fővárosi válságkezelés finanszírozásának kérdését helyezzék objektíven mérhető és minden fél által elfogadható matematikai számításokra. A BKIK támogatja a fővárosi önkormányzat által nemrégiben nyilvánosságra hozott számítási módszertant, amely az európai uniós válságkezelő források Magyarországnak jutó összegét lakosságarányosan osztaná el az ország régiói között. Ez a számítási módszertan az Európai Unió támogatási politikájának eddigi módszertanához képest - amely alapján a fejlett régiók a lakosságarányukhoz képest jelentősen kisebb forráshoz jutnak - a budapesti vállalkozásoknak jóval több forrást biztosíthat - írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen a BKIK elnöke ismertette, hogy a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásoknál is megfontolásra érdemesnek tartaná a kamara a keresletélénkítő támogatási lehetőségeket.

A megbeszélésen Nagy Elek, a BKIK elnöke meghívására részt vett Gálpál Zoltán a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége), Sárvári Deák Zsófia a MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége), Deák Judit a Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Ganzer Gábor a MARESZ (Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége) és Lázár Judit a MABEUSZ (Magyar Beutaztatók Szövetége) képviseletében.