LMP: kapjanak versenyképes bért a pedagógusok és az őket segítők

Az LMP szerint vissza kell adni a magyar oktatási rendszer megbecsülését és drasztikus emeléssel versenyképes béreket kell biztosítani a pedagógusoknak - mondta a párt országgyűlési képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Hohn Krisztina abból az alkalomból, hogy az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1966. október 5-én fogadta el a pedagógusok jogairól szóló határozatát, elmondta: az OECD szeptemberi jelentése szerint a magyar tanárok munkabére átlagosan 30 százalékkal, az általános iskolákban tanítóké 40 százalékkal alacsonyabb a diplomás átlagbérnél - írja az MTI. 

Emellett - tette hozzá - a tanárok szakmai bevonása nélkül "rájuk erőltetik a tantervet", továbbá digitális eszközök és digitális módszertan nélkül várják el tőlük a jól működő digitális oktatást. Megjegyezte: mindezek miatt a pedagógusszakma "kiürül", alig lehet pedagógust találni az országban. 

Közölte: az LMP korszerű, szabad oktatást és esélyteremtő iskolarendszert szeretne, ehhez pedig javítani kell a pedagógusok munka- és életkörülményeit. Az LMP határozati javaslatot ad be a pedagógusok egészséges munkakörülményeinek biztosításáért és azért, hogy "végre versenyképes bért kapjanak a pedagógusok és az őket segítők" - jelentette be.

Az országgyűlési képviselő október 5-e, a pedagógusok világnapja alkalmából megköszönte a pedagógusok egész évi áldozatos munkáját.