Letiltja a Facebook a holokauszttagadó tartalmakat

A közösségi oldal frissíti a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveit: minden olyan tartalom törlésre kerül, amely tagadja, vagy eltorzítja a holokausztot - olvasható a Facebook közleményében.

A közözéségi oldalon már több, mint 250 fehér szupremácista (felsőbbrendűséget hirdető) szervezetet letiltottak, az idei év második negyedévében 22,5 millió darab gyűlöletbeszédet töröltek a platformról. A külső szakértőkkel folytatott egyeztetés után a közelmúltban betiltották az összes olyan tartalmat a Facebookon, amely szerint a zsidók egy csoportja irányítja a világot és a főbb intézményeket. 

"A mai bejelentés újabb lépést jelent a gyűlölet elleni harcunkban. Döntésünket az antiszemitizmus globális növekedése és a holokauszt iránti tudatlanság riasztó szintje inspirálta. Egy nemrégiben végzett felmérés alapján a 18 és 39 év közötti amerikaiak közel egynegyede szerint a holokauszt csak kitaláció." - olvasható a közleményben.

A holokauszt-kutatásra specializálódott intézmények, mint például a Yad Vashem, megjegyezték, hogy a holokauszt oktatása szintén kulcsfontosságú eleme az antiszemitizmus elleni küzdelemnek. 

"Hosszú évek óta dolgozunk a világ közösségeivel annak megértésében, miért alakul ki az online felületeken a gyűlöletbeszéd, az antiszemitizmus. Rendszeres megbeszéléseket tartunk olyan globális szintű csoportokkal, mint a Zsidó Világkongresszus és az Amerikai Zsidó Bizottság, valamint olyan szervezetekkel, amelyek a helyi zsidó közösségek védelmére összpontosítanak, mint például az Egyesült Királyságban a Community Security Trust. Dolgoztunk olyan intézményekkel és csoportokkal is, amelyek harcolnak a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus ellen, mint például a Simon Wiesenthal Központ." - tették hozzá. 

Kiemelték: időbe fog telni míg az összes ilyen irányelvet sértő tartalmat felülvizsgálnak, de azon dolgoznak, hogy egy gyűlölködéstől mentes platformot biztosítsanak a felhasználóknak.