Közel félmillió csecsemő halt meg a szennyezett levegő miatt

A koraszülés és az alacsony születési súly összefüggésbe hozható a légszennyezettséggel. Az így világra jött csecsemők hajlamosabbak az alsó légúti fertőzésekre, hasmenéses megbetegedésekre, agykárosodásra, gyulladásos megbetegedésre, vérzavarokra és sárgaságra. Az alacsony születési súly és a koraszülés a csecsemőkori halálozás elsődleges kockázati tényezője, körülbelül 1,8 millió gyermek hal meg világszerte emiatt élete első hónapjában - olvasható a State of Global Air jelentésben.

Minél kisebb a baba tömege és minél korábban születik, annál valószínűbb a szövődmények kialakulása. Ezeknél az újszülötteknél nemcsak a gyerekkori fertőző betegségek, hanem az egész életen át tartó krónikus betegségek kockázata is nagyobb.

Becsléseink szerint 2019-ben 476 000 csecsemő halt meg életének első hónapjában a légszennyezéssel összefüggésbe hozható egészségügyi problémák miatt.

Noha a szennyezett levegő és a korai születések közötti összefüggés még nem teljesen ismert, úgy gondolják, az állapotos nőre és fejlődő magzatára a dohányzáshoz hasonló módon hathat. 

Számos tényező járulhat hozzá az alacsony születési súlyhoz és a koraszüléshez: például az ikrekkel való terhesség, az anya egészségi állapota, az alultápláltság és a dohányzás is szerepet játszhatnak. Ezen kockázati tényezők közül sokat ugyanaz a szociálodemográfiai szempont befolyásol: a fejletlenebb országokban élő nők nagyobb mértékben vannak kitéve annak, hogy gyermekük valamilyen születési rendellenességgel jön a világra.

A rossz minőségű tüzelőanyag miatt a háztartásokban kialakuló szennyezett levegőnek tulajdonítható az újszülött kori halálozásoknak csaknem kétharmada - olvasható a jelentésben. 

Azokon a területeken, ahol még szilárd tüzelőanyaggal főznek - Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában - a legmagasabb a légszennyezés miatt elhunyt csecsemők száma. A Szahara sivatagtól délre fekvő afrikai országokban az élet első hónapjában bekövetkezett közel 236 000 haláleset mintegy 80 százaléka, Dél-Ázsiában 186 000 haláleset 50 százaléka a háztartások szennyezett levegőjének tulajdonítható.