Kósa a baloldalt gátlástalannak nevezte, a Jobbik szerint sikerült helytállni

Mint ismeretes, a kormánypárti jelölt nyerte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben tartott időközi országgyűlési választást: a fideszes Koncz Zsófia 50,87 százalékot szerzett,míg a jobbikos, de a szavazólapon a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd jelöltjeként szereplő Bíró László 45,9 százalékon végzett.

Nagyon köszönöm minden támogatómnak, és köszönöm a választóknak, hogy elmentek voksolni az időközi választáson, és hozzásegítettek ehhez a sikerhez - mondta Koncz Zsófia az Origónak. A Fidesz-KDNP újonnan megválasztott képviselője elmondta: az egész térséget fogja képviselni az Országgyűlésben.

"Egyik legfőbb célom, hogy folytassam, és egyben be is fejezzem azokat a terveket, amiket édesapám már nem tudott" - fogalmazott a vasárnapi borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás győztese a portálnak nyilatkozva. 

Elmondta: az egyik első feladata, hogy a 37-es út kétsávossá bővítését Szerencsig sikerüljön befejezni. Mindezek mellett a munkahelyteremtésre is nagyon nagy hangsúlyt helyez majd a parlamenti munkája során. Hozzátette: rengeteg ötlete van, így a környezetvédelemtől át egészen a turizmus fejlesztéséig dolgozni fog azon, hogy a következő időszakban még több fejlesztés és fejlődés legyen a szerencsi-tiszaújvárosi körzetben.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán gratulált Koncz Zsófiának, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként megnyerte a borsodi időközi országgyűlési választást vasárnap.

"Gratulálok, Koncz Zsófia! Édesapád most nagyon büszke lenne rád, ahogy mindannyian azok vagyunk" - fogalmazott a kormányfő Facebook oldalán. Hozzátette: "találkozunk a parlamentben!"

Gratulált a borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választáson elért győzelméhez Koncz Zsófiának Biró László is.

Vasárnapi tarcali sajtótájékoztatóján az ellenzéki összefogás közös jelöltje köszönetet mondott azoknak, akik az érintett 42 településről elmentek szavazni. Ugyanakkor hozzátette, hogy "ez most sajnos kevés volt".

Biró László azt mondta: hiszi, hogy a megyei közgyűlésből végig tudja majd kísérni Koncz Zsófia munkáját, és a képviselő meg fogja tudni valósítani azokat az ígéreteket, amelyek elhangzottak a kampányban.

Megköszönte a pártoknak, hogy össze tudtak fogni, a rájuk szavazóknak pedig azt, hogy megértették ennek jelentőségét.

"Egy nagyon szoros választás volt. Hiszek benne, hogy 2022-ben sikerülhet, most viszont mindenkit arra kérek, hogy ne csüggedjen. Én sem csüggedek, igyekezni fogok a megyei közgyűlésből teljesíteni majd azokat a munkákat, amiket rám róttak" - fogalmazott Biró László.

A kampányban kiderült, hogy az egyesült baloldal semmilyen gátlástól nem riad vissza, a hatalomért és a pénzért mindenre képes, de az is, hogy a választók nem kérnek a "Gyurcsány-féle vegyesfelvágottból" - mondta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő vasárnap a borsodi időközi választást követő sajtótájékoztatóján, Szerencsen.

Kiemelte: a választás napján is több provokációt követtek el az egyesült baloldal aktivistái, de a választókat ez sem tántorította el.

Úgy fogalmazott: minden választás a demokrácia ünnepe, és ma megint kiderült, hogy demokrácia van Magyarországon, a magyar választók tudnak felnőttek módjára döntéseket hozni.

Kósa Lajos szerint Koncz Zsófia kitűnően fogja folytatni azt a munkát, amelyet édesapja, az autóbalesetben elhunyt Koncz Ferenc elkezdett a választókerületben.

Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP győztes jelöltje köszönetet mondott a rá szavazó több ezer választónak a bizalomért.

"Olyan kampányt sikerült végigvinni, amelyre édesapám is nagyon büszke lenne" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak azoknak szeretne a képviselője lenni, akik rá szavaztak, hanem az egész térséget szeretné képviselni.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hozzáfűzte: bíznak benne, hogy együttes erővel meg tudják védeni a magyar embereket, a munkahelyeket és az eddig elért eredményeket az országot most próbára tevő vírushelyzet idején is.

A Jobbik értékelése szerint az összellenzéki Bíró László komoly eredményt ért el őszinte és tisztességes kampányával, miközben "a kormánypárti propagandagépezet hazugságai és lejárató agitációi" folyamatos nyomás alatt tartották a borsodi embereket.

"Krumpliszsákokkal, wc-papírral, pénzzel, megfélemlítéssel és aljas, hazug propagandával tudta csak a Fidesz mozgósítani a szavazókat. Ezzel szemben az összellenzéki Bíró László komoly eredményt ért el őszinte és tisztességes kampányával, miközben a kormánypárti propagandagépezet hazugságai és lejárató agitációi folyamatos nyomás alatt tartották a borsodi embereket. Egy demokratikus országban ezt a választást az ellenzéki összefogásnak kellett volna megnyernie.Az mindenesetre kiderült a választási eredményből, hogy az ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája, csak így lehet leváltani az Orbán-kormányt 2022-ben." - olvasható a Jobbik közleményében.

A borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás az ellenzéki összefogás sikeres próbája volt - közölte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az MTI-hez vasárnap este eljuttatott közleményében.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott: egy hagyományosan fideszes körzetben, szoros küzdelemben maradt alul az időközi választáson Biró László, az ellenzéki összefogás közös jelöltje. Azonban a választást mégis az ellenzéki összefogás eredményes próbájának tekintik, hiszen a jelöltjük "derekasan küzdött", a kampányba pedig minden ellenzéki párt rengeteg munkát fektetett - tette hozzá.     Köszönetet mondott az ellenzéki pártoknak, a választóknak és a "demokráciaőröknek", akik felügyelték a szavazás tisztaságát, köztük az MSZP elnökhelyettesének, Komjáthi Imrének, valamint a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak, akik szavazóköri delegáltként dolgoztak.

A szavazati arányok azt is megmutatták, hogy egyre többeknek van elegük a Fidesz-rezsim megfélemlítő, csak a saját kiszolgálóit segítő politikájából - írta Tóth Bertalan. Hozzátette: növelni kell az ellenzéki szavazók számát, a jelöltkiválasztás során alkalmazni kell az előválasztás intézményét, és egységesen kell fellépni a Fidesz-uralommal szemben.

Ha az ellenzék közös jelöltekkel, közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal lép fel a 2022-es választásokon, ledönthetik a Fidesz elnyomó uralmát, és építhetnek egy szebb országot, amely esélyteremtő, igazságos, szabad, szolidáris és zöld - írta az MSZP társelnöke.