Karácsony: a kormánynak és a fővárosnak nincs pénze, hanem az adófizetőknek van

A kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre. Karácsony Gergely szerint a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet - számolt be az MTI

Sikeres volt a budapestiek szempontjából a tanács ülése - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. 

Fürjes Balázs közölte: az ülésen rögzítették, a kormány odaadja a fővárosnak a korábban megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. A pénzt akkor utalják majd, ha már csak ez az összeg hiányzik.

Egyetértettek a pesti rakpartok megújításában is, valamint megállapodtak, hogy a rozsdaövezetek kijelölésénél véleményezési jogot kap a főváros. Budapest ugyanakkor átadja a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötéséről szóló már elkészült terveket, és a feladatot átveszi a kormányzat. 

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy kormányzati finanszírozásban megépül a budai fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti szakasza, a főváros pedig támogatását adta a Közlekedési Múzeum fejlesztéséhez - mondta el az államtitkár. 

Nem született megállapodás a nagykörúti forgalmi rendről és a Liget-fejlesztésről - közölte Fürjes Balázs. 

Kifejtette, azt kérték a fővárostól, hogy állítsa vissza a Nagykörúton az eredeti, kétszer kétsávos forgalmi rendet, az ügyben "elmulasztott társadalmi párbeszédet" és az "elmaradt szakmai előkészítést" folytassa le, a járdán pedig semmiképen ne legyen bicikliút. 

Karácsony Gergely főpolgármester azonban értésünkre adta, hogy ezt nem tudja elfogadni - közölte Fürjes Balázs.

Elmondta: a Liget-projektet érintően a főpolgármester közölte, nem változtat az álláspontján, nem fogadja el, hogy több épület legyen a Városligetben. 

Karácsony Gergely nem támogatta azt a javaslatot sem, amely arra irányult, hogy hozzanak létre egy szakmai munkacsoportot a kompromisszumos megoldás megkeresése érdekében.

Az államtitkár elmondta: megegyeztek, hogy megindítják a 2021-2027 közötti európai uniós finanszírozási ciklus fővárosi projektjeire vonatkozó egyeztetést.

Fürjes Balázs azzal kapcsolatban, hogy a kormány kész átvállalni fejlesztéseket a fővárostól, azt mondta: bíznak abban, hogy a javaslatot részben vagy egészben elfogadja majd a fővárosi önkormányzat. 

A javaslat azokra a fejlesztésekre - a Biodómra, a Gellért-hegyi siklóra, a rakpartra és a budai fonódó villamosberuházásra - vonatkozik, amelyekre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban, de ez az összeg nőhet, a lista bővíthető - jelezte az államtitkár.

Megerősítette: a kormány semmiképp nem támogat adóemelést, megszorításokat, eladósodást, ehelyett a főváros tehermentesítését, fejlesztések átvállalását és kormányzati finanszírozását javasolták a főpolgármesternek. 

Ez bővítené a főváros költségvetési mozgásterét - mondta Fürjes Balázs.

A főváros pénzügyi-finanszírozási javaslatairól szólva az államtitkár megismételte: a kormány nem tudja támogatni, hogy újabb 70 milliárd forinttal adósodjon el a főváros, "Karácsony-adóval" sarcolják meg a budapesti vállalkozásokat, valamint csökkentsék a főváros szolidaritási hozzájárulásának összegét. 

Azt sem tudták támogatni, hogy az idei több száz milliárdos támogatáson felül a kormány további 55 milliárd forint extra támogatást adjon a költségvetésből a budapesti fejlesztésekre - tette hozzá.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az FKT ülésén a nagy ügyekben nem értettek egyet. 

A főváros számára az a nagy ügy, hogy a főváros hogyan lesz működőképes, ugyanis Budapest "fenntarthatatlan pályán" van - mondta.

Szavai szerint az FKT arról döntött, hogy nem vonják vissza azt a "Budapest-adót", amely 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a fővárostól nagyságrendileg 40 milliárd forintot von el, nem támogatják az újrakezdési adó bevezetését, valamint a főváros nem vehet fel visszatérítendő fejlesztési támogatást az Európai Fejlesztési Banktól.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a gazdasági válság, a koronavírus-járvány és a kormányzati megszorítások eredményeként 2021-ben és 2022-ben 150 milliárdos lyuk keletkezik a főváros működésében.

A kormányzati kompromisszumos ajánlatot nem tárgyalták ki, mert ebben a formájában még nem lehet róla dönteni - közölte.

Kiss Ambrus elmondta azt is, hogy a Európai Fejlesztési Bank támogatási forrásából troli- és villamosbeszerzésekre fordítottak volna pénzt.

A Lánchídról szólva közölte: az FKT ülésén történt megállapodás értelmében várhatóan 2022-ben kell utalnia a kormánynak a hatmilliárd forintot.

Az ülést értékelve Kiss Ambrus úgy fogalmazott: nagy lépést nem tettek, de a tárgyalóasztal mellett ülnek.

A főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy az ülésen kiderült, hogy a kormány mégis megépíti a Hermina-garázst, így az erre szánt pénzt mégsem fordítják a Biodómra.

Erre reagálva Fürjes Balázs közölte: ez igaz, de a kormány kész átvenni a beruházást, ha a főváros igényli.

A fővárosi újraindítási adóra vonatkozó kérdésre válaszolva Kiss Ambrus elmondta, törvénymódosítás nélkül ez az út jogi értelemben kimerült, így végiggondolják, milyen más javaslattal állnak elő.

A kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet" - így értékelte Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtöki ülését a Facebook-oldalán közölt bejegyzésben.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: "erről szól, hogy a főváros, majd minden kezdeményezét elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket".

Karácsony Gergely szerint ezzel az egyik "gond", hogy a kormánynak és a fővárosnak nincs pénze, hanem az adófizetőknek van. "Köztük a budapestiek vannak a legtöbben (...)" - érvelt, hozzátéve, ha "bármi megvalósul, azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik".

A főpolgármester úgy látja, hogy a kormány próbálja csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességét, hogy aztán - mint fogalmazott - "ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: al-kal-mat-la-nok".

Bejegyzésében rámutatott: a fővárosban azt kell megvalósítani és úgy, amit és ahogyan a budapestiek akarnak. Beton helyett zöldet, presztízsberuházások helyett élhető várost - összegzett, majd jelezte ennek megvalósítására kapott mandátumot, és ettől nem tágít.

A főpolgármester álláspontja szerint, amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét "nagy kegyesen" visszajuttatja, de - mint megjegyezte - úgy, hogy a beruházásokat "saját maguk akarják megvalósítani".

Karácsony Gergely azt írta, hogy nehéz hinni a kormánynak. "Úgy állunk hát, hogy a fővárosi Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan" - fogalmazott, hozzátéve: ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelniük a járvány, a gazdasági válság és a "kormányzati sarc" miatt.