ENSZ-főtitkár: Az emberiség háborúban áll a természettel

Az emberiség háborúban áll a természettel, ami miatt számos állatfajt veszélybe sodor - hívta fel a figyelmet Antonio Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára a Föld biológiai sokféleségének megőrzésével foglalkozó videokonferenciáján.

A korallzátonyok 60 százalékát pusztulás fenyegeti, a vadállatok populációja pedig egyre nagyobb ütemben csökken az emberiség túlzott fogyasztása és megnövekedett mezőgazdasági tevékenysége miatt - hangsúlyozta a főtitkár. "Körülbelül egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás." - tette hozzá.

"Mindannyian egy törékeny rendszer részesei vagyunk, erre a rendszerre azonban szükségünk van, hogy az utánunk következő generáció boldogulhasson" - mondta.

Guterres intézkedéseket javasolt a fajok biológiai sokféleségének megőrzésére: "Először is a környezeti megoldásokat be kell építeni a koronavírus-járvány okozta válság helyreállítási terveibe és a szélesebb körű fejlesztésekbe". "A biodiverzitás megőrzése munkahelyeket teremthet és ösztönözheti a gazdasági növekedést, amelyre jelenleg sürgősen szükségünk van." - tette hozzá Guterres.

A Világgazdasági Fórum szerint az új környezetvédelmi üzleti lehetőségek 2030-ra 191 millió munkahelyet teremthetnek.

A főtitkár meg van győződve arról, hogy "a gazdasági rendszereknek és a pénzügyi piacoknak felelősnek kell lenniük, és be kell fektetniük a természetbe"

"A természeti erőforrások még mindig nem szerepelnek a nemzeti vagyonban" - mondta Guterres hozzátéve, hogy a jelenlegi rendszerre inkább a pusztítás, mint a védekezés jellemző.