Donáth Anna: EU-s védelmet a külhoni magyaroknak és az etnikai kisebbségeknek!

Több, mint 1 millió aláírás gyűlt össze a Minority Safepack európai polgári kezdeményezésére, amely EU-s szintre emelné a kisebbségek védelmét - legyen szó külhoni magyarokról vagy etnikai kisebbségekről. Csütörtöki online felszólalásában Donáth Anna, a Momentum mozgalom alelnöke és EP-képviselője felszólította az Európai Bizottságot a mielőbbi cselekvésre.

"100 évvel ezelőtt a trianoni békediktátum formálisan is lezárta az első világháborút Magyarország és a szövetséges hatalmak között. Ennek következtében családokat szakítottak szét és magyarok sokasága találta magát egyik napról a másikra egy másik országban. A vasfüggöny lehullását követően a legnagyobb álmunk volt az európai családhoz való csatlakozás és a szeretteinkkel való újraegyesülés. Hittük, hogy egy határok nélküli Európai Unió megerősíti majd mind a nemzeti, mind az etnikai kisebbségek jogait." - emlékeztetett felszólalásában a politikus.

Donáth Anna ugyanakkor felhívta a figyelmet: a kisebbségi jogok továbbra sem érvényesülnek kellő mértékben az Európai Unióban. A Momentum EP-képviselője szeretné kifejezni teljes támogatását a Minority SafePack kezdeményezés mellett.

"Egység a sokféleségben" - emlékeztette képviselőtársait Európa jelmondatára

"Ezek a szavak emlékeztetnek minket az európai integráció egyik alapgondolatára: értékelnünk, védenünk és támogatnunk kell a kisebbségeinket. Hiszem, hogy a kisebbségi jogok védelmét európai szinten kell biztosítanunk, és ez a kezdeményezés jó alapul tud szolgálni a kisebbségi jogok védelmének kiterjesztésére." - emelte ki felszólalásában a Momentum alelnöke

Donáth Anna végezetül hozzátette: "Eljött az ideje, hogy a Bizottság válaszoljon az emberek felhívására. Az emberek pedig világosan véleményt nyilvánítottak: több mint egymillió aláírás g gyűlt össze a kezdeményezés támogatására. Halljuk hát a hangjukat és azokét is akik ugyan nem írták alá a javaslatot, de mindennap szembesülnek azzal, hogy alapvető jogaik nincsenek kellően biztosítva. Az üzenet tiszta. Európai megoldás kell az európaiaknak és azoknak a kisebbségeknek, akik nap mint nap nehézségekkel néznek szembe. Eljött az idő, hogy ne csak hallgassunk, de cselekedjünk is."